ONG-urile critică proiectul de lege care le interzice să primească subvenţii pentru servicii sociale mai mult de trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, mii de copii vor trece din grija ong-urilor în grija statului  FOTO Adevărul
În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, mii de copii vor trece din grija ong-urilor în grija statului  FOTO Adevărul

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a organizat o conferinţă de presă pentru a critica proiectul de lege privind subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de organizaţiile neguvernamentale, astăzi dezbătută în Comisia de Muncă a Senatului.

Preşedintele FONPC, Bogdan Simion, a criticat dur proiectul de lege care prevede că organizaţiile neguvernamentale care acordă servicii sociale nu vor mai primi subvenţii de la bugetul Guvernului decât în primii trei ani şi doar dacă se adresează comunităţilor rurale. Simion a explicat că reducerea subvenţiilor lasă în spatele organizaţiilor problema persoanelor care au nevoie de servicii sociale.

La rândul său, vicepreşedintele FONPC Daniela Buzducea a subliniat că dreptul la asistenţa socială este garantat de Constituţie.

Deşi şi-a anunţat prezenţa, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, nu a mai ajuns la dezbatere.

Proiectul de lege criticat de organizaţiile neguvernamentale care prevede subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate ONG-urilor prevede reducerea subvenţiilor cu 50% şi limitarea duratei de acordare a acestora la trei ani.

Comisia pentru buget a Senatului va dezbate astăzi proiectul aprobat de Guvern.

ONG-urile cer o lege a contractării serviciilor sociale

Pe lângă limitările impuse de proiectul de lege, organizaţiile reproşează Guvernului că nu au fost consultaţi şi că legislaţia în ceea ce priveşte serviciile sociale nu este predictibilă.

„Din când în când, Guvernul ne mai aduce câte un proiect de lege pe care trebuie să îl înghiţim”, a spus Bogdan Simion, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil.

Organizaţiile susţin că subvenţiile acordate de stat ar trebui să fie doar ajutoare adiacente şi că adevărata finanţare a statului ar trebui făcută printr-un mecanism integrat. Astfel, actorii privaţi cer adoptarea unei legi care să permită contractarea serviciilor sociale, considerând că acesta este singurul cadru în care organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile statului pot fi adevăraţi parteneri  pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de asistenţă socială.

„Tot tindem să spunem copiii ong-urilor, copiii statului. E ridicol. Sunt cu toţii cetăţeni români care au nevoie de ajutor”, a precizat Mirela Lavric, directorul SOS Satele Copiilor, organizaţie care va fi direct afectată în cazul în care legea va fi aprobată de Parlament şi promulgată de preşedinte.

Asistenţa socială, prioritate naţională şi europeană

Astăzi este Ziua Mondială a Asistenţei Sociale, serbată în fiecare an în a treia marţi din luna martie. Cu această ocazie, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a trimis un comunicat în care preciza că „investiţia în asistenţa socială este o investiţie în bunăstarea actuală şi viitoare a societăţii noastre”, arătând că serviciile de asistenţă socială sunt o prioritate naţională şi europeană.

„Misiunea asistenţei sociale este de a susţine persoanele vulnerabile pentru a-şi dezvolta întregul potenţial uman şi socio-profesional şi de a le proteja faţă de riscurile disfuncţionalităţilor sociale şi economice”, se precizeaza în comunicatul Ministerului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite