ONG-urile cer majorarea alocaţiilor pentru copii: „Suntem ruşinea Europei. Până şi pentru un maidanez, Guvernul alocă de patru ori mai mulţi bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii din România beneficiază de alocaţii de 42 de lei FOTO Adevărul
Copiii din România beneficiază de alocaţii de 42 de lei FOTO Adevărul

Organizaţia Salvaţi Copiii solicită majorarea alocaţiei pentru copii de la 42 de lei, cât este în prezent, la 200 de lei. Săptămâna trecută, Guvernul a votat împotriva majorării alocaţiei motivând că nu are buget. Dezamăgiţi de decizia autorităţilor, specialiştii susţin că „suntem ruşinea Europei” şi că inclusiv cei 200 de lei sunt prea puţini pentru a le asigura copiilor îngrijirea necesară.

Pentru a urgenta acest demers, reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii au trimis deja preşedinţilor comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor cererea de a aproba mărirea alocaţiilor pentru copii în baza unei analize care atestă faptul că jumătate dintre copiii din România trăiesc în sărăcie.

Concret, în România trăiesc 3,8 milioane de copii, arată statistici oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Procentul celor expuşi la risc de sărăcie se ridică, potrivit datelor, la 48,5%, ţara noastră ocupând un dezonorant loc doi în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Înaintea noastră este situată Bulgaria, unde 51,5% din copii sunt expuşi sărăciei şi excluziunii sociale.

„Considerăm că alocaţia de stat, acordată în prezent copiilor care au împlinit 2 ani, reprezintă o sumă nesemnificativă pentru familie, neputând constitui un sprijin pentru părinţi, în asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului lor: dreptul la supravieţuire şi dezvoltare, dreptul la condiţii decente de viaţă şi la alimentaţie corespunzătoare, dreptul la participare şcolară sau la petrecerea timpului liber”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Salvaţii Copiii România, potrivit unui comunicat.

În timp ce alocaţia pentru copiii trecuţi de doi ani este de 42 de lei, cea pentru copilul cu dizabilităţi ajunge la 84 de lei. Tot insuficient, subliniază specialiştii. „În mod practic, cu aceste sume părinţii nu pot achiziţiona decât cel mult o porţie de lapte pe zi, un penar sau o pereche ieftină de încălţăminte. Numai prin economisirea pentru 23 de luni a alocaţiei se poate ajunge la valoarea unui salariu minim pe economie”, subliniază Alexandrescu.

Pediatru: „Ar trebui să se aloce 100 de euro de copil”

La rândul său, profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRP) este de părere că şi cei 200 de lei ar fi insuficienţi. Acesta susţine că autorităţile ar trebui să ofere 100 de euro pentru fiecare copil, în special pentru cei mici, care au nevoie de hrană specială.

„În perioada 0-2 ani se dezvoltă cea mai mare parte a creierului uman. Prin urmare, micuţii au nevoie de hrană corespunzătoare, altfel apar fel de fel de deficienţe. Trebuie găsite surse de finanţare pentru alocaţia copiilor. Spre exemplu, banii din taxa de viciu ar putea fi redirecţionaţi spre alocaţii, să se asigure o sumă de 100 de euro pentru fiecare copil”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Burlea.

Din aceşti bani, subliniază medicul pediatru, jumătate ar trebui să meargă la părinţi sub formă de bani şi cealaltă ar trebui să fie alocată hranei. „A hrăni un copil, mai ales unul mic, cu lapte de vacă, este toxic. În general, cei din mediul rural primesc aşa ceva. A hrăni corespunzător un copil înseamnă să cheltuieşti bani cu el. Dar aceşti copii trebuie să fie o prioritate pentru autorităţi, ei dictează destinul viitorului”, a completat preşedintele SRP.

Soluţiile ONG-urilor: bonuri de masă, haine şi rechizite

Şi preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame spune că ţara noastră este „ruşinea Europei” când vine vorba de indemnizaţiile de care beneficiază copiii. „Guvernul a motivat că nu are bani, dar alocă 2.400 de lei pe lună pentru un deţinut, 140 de lei pentru un maidanez şi 42 de lei pentru un copil. Ei spun că nu ar putea să monitorizeze ce se întâmplă cu acei bani şi să nu fie folosiţi în interesul copiilor”, a explicat pentru „Adevărul” Ana Măiţă.

Soluţii există, însă. În loc de bani, micuţii ar putea primi bonuri de masă, haine şi rechizite, a mai spus mămica. „Ce poţi să cumperi de acei bani? Mai nimic! Coşul lunar arată că un adult cheltuieşte 200 de euro pe lună, deci pentru un copil suma ar trebui să fie cel puţin la jumătate. Şi maidanezii primesc mai mult decât copiii români”, a declarat preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Alocaţiile din UE, calculate diferit de cele de la noi

Alocaţiile mici din România mai au o explicaţie. Ele sunt raportate la Indicatorul Social de Referinţă, care a rămas la acelaşi nivel încă din 2008, adică la 500 de lei. Spre comparaţie, la nivel european alocaţia se corelează cu salariul minim pe econimie. Aşadar, în ţări precum Italia, cuantumul alocaţiei ajunge la 258 de euro pe lună, în Irlanda un părinte primeşte 130 de euro pe lună pentru un copil.

În acelaşi timp, în Suedia, alocaţia creşte progresiv în funcţie de numărul de copii pe care îl are o familie. Astfel, o familie cu un copil primeşte 120 de euro pe lună pentru creşterea acestuia, o familie cu doi copii primeşte 251 de euro pe lună, iar o familie cu patru copii poate ajunge la 629 de euro pe lună, conform statisticilor Eurostat.

În ceea ce-i priveşte pe vecinii bulgari, aceştia primesc 13 euro pe lună pentru copii până la finalizarea gimnaziului, în timp ce familiile care au în grijă un copil cu dizabilităţi obţine 25 de euro pe lună. În Ungaria, în schimb, cuantumul alocaţiei pentru copiii fără probleme de sănătate este de 63 de euro iar cel pentru copiii cu dizabilităţi este de 101 euro, mai arată sursa citată.

„Cartoful fierbinte” şi în guvernarea precedentă

Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, nu a susţinut propunerea privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii. Şi atunci, demnitarul explicase că nu sunt fonduri.

„Clar nu susţin această propunere, pentru că nu există fonduri. Am putea să dăm şi mii de lei, dar am spus foarte clar că majorarea alocaţiei cu un leu înseamnă patru milioane de lei noi lunar”, a spus, la vremea respectivă, Câmpeanu.

Tot atunci, ministrul a spus că ideea de a acorda alocaţii de stat pentru copil doar celor care au nevoie nu poate fi aplicată din punct de vedere legal, fiind considerată discriminatorie. Mai exact, o O eventuală condiţionare a acordării alocaţiei de stat pentru copii s-ar lovi de legea fundamentală a ţării, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR) din martie 2006.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, spune că toţi copiii trebuie să primească cei 42 de lei, indiferent de statutul financiar. „Toţi copiii sunt egali în faţa legii şi, ca atare, ar fi neconstituţională orice încercare de a acorda alocaţia de stat diferenţiat. Toţi copiii trebuie să primească cei 42 de lei pe lună. Însă cei care au venituri reduse pot primi fonduri suplimentare pentru a-i scoate din sărăcie şi a-i ajuta să meargă la şcoală, astfel li se garantează un alt drept constituţional, cel la educaţie”, a declarat Gună.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Muncii: vor fi indexate toate pensiile în 2014, dar nu şi partea de pensii speciale

Toate pensiile vor fi indexate în 2014, fiind vorba despre principiul contributivităţii, respectiv va fi majorată valoarea punctului de pensie, însă nu va fi o creştere pe partea de pensii speciale. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Alocaţia de stat pentru copii nu va creşte în 2014, dar cei săraci vor primi burse şi tichete pentru uniforme sau rechizite

Alocaţia de stat pentru copii nu va fi majorată în 2014, a anunţat la RFI ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, discutând despre o iniţiativă parlamentară care prevedea ca acest ajutor social să ajungă la 200 de lei. Oficialul a explicat însă că statul ar putea acorda copiilor nevoiaşi tichete pentru uniforme sau rechizite.

PROIECT Ministerul Muncii propune ca femeile să iasă la pensie la 65 de ani. Cum vor creşte vârstele de pensionare

Femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani, începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite