Omul anului 2011

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascensiunea Regelui Mihai până pe locul al doilea în topul încrederii publice, conform Barometrului "Adevărul", reprezintă cea mai importantă schimbare de pe scena politică a anului 2011. Cum de a fost posibil? O explicaţie se poate găsi chiar în Mesajul tradiţional pe care Regele îl transmite românilor, fără întrerupere, din 1940 încoace.

"Sărbătorirea Jubileului de 90 de ani mi-a dat ocazia să primesc mii de oameni la Palatul Elisabeta și la Săvârșin, într-o sărbătoare care a cuprins întreaga suflare românească. Această dovadă de iubire și de preţuire, încununată de adresarea de la tribuna Parlamentului către Naţiunea română, a fost o alinare pentru toate suferinţele și neajunsurile pe care a trebuit să le trecem cu toţii în ultimele decenii", se spune în mesajul regal.

Este adevărat, Jubileul de 90 de ani a însemnat mult în această ascensiune. A fost şi o inspirată operaţiune de PR. Dar motivaţiile sunt mai multe decât o simplă, târzie şi meritată reparaţie istorică. Să privim această ediţie a Barometrului. O constantă a anului 2011 este nemulţumirea generală. Dincolo de variaţiile date de evenimente punctuale, un lucru e clar: peste 80 la sută din români spun că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. În acelaşi timp, nicio personalitate politică nu reuşeşte să sară peste pragul de încredere de 20 la sută. Cu două excepţii: Crin Antonescu (27,1%) şi surpriza Regele Mihai (25,7%).

Cifrele arată că în România există dorinţa şi potenţialul pentru o schimbare majoră în relaţia dintre guvernaţi şi guvernanţi. Că oamenii caută altceva. Iar atunci când opoziţia scade şi Regele iese în faţă, explicaţia este că acesta din urmă a răspuns mai bine aspiraţiilor publice.

Dacă operaţiunea de PR prilejuită de Jubileul de 90 de ani a reuşit, a fost şi pentru că Regele Mihai a putut oferi imaginea unei alte Românii, decentă, cumpătată, unită în jurul unor repere morale precum munca onestă, respectul pentru simbolurile naţionale, buna guvernare, grija pentru cei defavorizaţi.

Discursul din Parlament a avut strălucirea unui astru pe cerul întunecat al unei Românii prea obişnuite cu discursurile ce i-au pus pe oameni unii împotriva altora, chipurile, pentru a-I guverna mai bine. Barometrul "Adevărul" arată că românii au recepţionat mesajul Regelui şi vor merge cu el şi în 2012.

Ovidiu Nahoi este senior editor la "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite