OMS: Nivel de criză al îmbolnăvirilor de tuberculoză rezistentă la medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prea multe îmbolnăviri de tuberculoză la nivel european, atrag atenţia experţii FOTO Adevărul
Prea multe îmbolnăviri de tuberculoză la nivel european, atrag atenţia experţii FOTO Adevărul

Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menţine la un nivel de criză, fiind semnalate numeroase noi cazuri în cursul anului trecut.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane de oameni.

O primă problemă adresată de experţi este legată de greşelile de tratament — fie pacienţii primesc o medicaţie greşită, fie primesc alte doze de medicamente decât cele optime, fie pacienţii renunţă la medicaţie înainte de încheierea tratamentului, considerându-se deja vindecaţi. „În unele regiuni se manifestă epidemii severe, în special în Europa de Est şi în Asia Centrală”, iar în numeroase zone rata de succes a tratamentelor aplicate este „alarmant de mică”, se mai arată în raportul OMS.

Potrivit Graniei Brigden, expert în tuberculoză din cadrul organizaţiei Medici fără Frontiere, răspândirea tuberculozei rezistente la medicamente în ţările din fostul spaţiu sovietic reprezintă o problemă critică.

„Accesul la îngrijiri medicale adecvate este extrem de scăzut: doar 1 din 5 pacienţi bolnavi de tuberculoză multi-drog rezistentă primesc tratament, în timp ce ceilalţi sunt lăsaţi să moară, mărind riscul de contagiune asupra membrilor familiilor şi al comunităţilor din care fac parte şi alimentând astfel epidemia”, a explicat experta, conform Agerpres. Dintre toate bolile infecţioase doar SIDA face mai multe victime decât tuberculoza.

România se descurcă mai bine decât media europeană la tratamentul TBC

În ceea ce priveşte România, ţara noastră se descurcă mai bine decât media europeană în ceea ce priveşte tratamentul cazurilor noi de tuberculoză.

„Până acum am identificat rezultate pozitive în ceea ce priveşte controlul tuberculozei şi o scădere a cazurilor nou diagnosticate, de la 118 la 80. România se descurcă mai bine decât media europeană în ceea ce priveşte tratamentul cazurilor noi de tuberculoză. Acum tuberculoza multidrog rezistentă are nevoie de mult mai multă atenţie şi, în acest domeniu, ar trebui făcute mai multe lucruri. Merită investiţi bani în controlul tuberculozei pentru că asta înseamnă o stare de sănătate mai bună a populaţiei, care ar reduce costurile asociate acestei boli”, a spus directorul Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC), Marc Sprenger, cu prilejul unei conferinţe de presă susţinute în România.

Specialistul a remarcat şiefortul autorităţilor române de a elabora Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020, document aproape finalizat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite