Oficial. Cinci decese raportate în urma unor reacţii adverse după vaccinare, clasificate „drept coincidenţă”. Datele se referă la primele trei luni de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

O notă de informare a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 (CNCAV) arată faptul că în urma vaccinării împotriva Covid-19 au existat opt reacţii severe. Cinci din cele opt persoane au decedat, dar au fost clasificate „drept coincidenţă”, fără a putea fi stabilită o legătură clară cu vaccinul.

CNCAV a oferit date pentru perioada 28 decembrie 2020 - 18 martie 2021 în nota de informare. Rata de apariţie cea mai mică a RAPI (reacţii adverse post-vaccinale indezireabile) o are Pfizer-ul, adică 2,2 la 1000 de doze administrate, pe locul al doilea este Moderna, cu 3 la 1000 de doze administrate, iar cel mai mare procent de reacţii adverse este la AstraZeneca, adică 12,6 la 1000 de doze administrate. 

Din această notă de informare aflăm informaţii şi despre decele unor persoane care anterior au fost vaccinate: „În această perioadă au fost raportate 8 RAPI, din care, în urma investigării au rezultat următoarele:

- 7 reacţii clasificate drept coincidenţă;

- 5 cazuri raportate ca deces (2 la produsul Pfizer, 2 la produsul Moderna şi 1 la AstraZeneca);

- 2 cazuri de infarct miocardic (ambele la produsul Pfizer);

- o reacţie clasificată ca fiind asociată cu componentele caccinului (şoc anafilactic)”. 

În prezent sunt în curs de investigare 90 de reacşie „posibil RAPI”, 16 în urma vaccinului Pfizer, 6 în urma Moderna şi 68 în urma AstraZeneca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite