Obama a aprobat bombardarea Libiei cu avioane fără pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a autorizat armata să lanseze atacuri aeriene în Libia, împotriva trupelor lui Muammar Gaddafi, cu avioane fără pilot, a anunţat secretarul american al apărării, Robert Gates.

Justificând această decizie, Gates a explicat că "situaţia umanitară" din Libia, în special în regiunea Misurata, unde forţele NATO întâmpină dificultăţi, impune o astfel de măsură, mai ales că limitarea victimelor civile este mai puţin probabilă cu alte tipuri de avioane.

Este pentru prima dată de la începutul operaţiunii NATO în Libia, pe 4 aprilie, când Obama îşi dă acordul pentru atacuri asupra forţelor terestre, până în prezent dronele americane având numai rol de observare. "Preşedintele a spus că, acolo unde avem capacităţi unice, este dispus să le folosească. Şi, de fapt, a aprobat folosirea de drone Predator înarmate", a declarat Gates, care a dat asigurări că SUA nu va trimite trupe terestre în ajutorul rebelilor libieni.

Două drone americane de tip Predator, înarmate cu rachete Hellfire, vor bombarda ţinte unde aviaţia NATO nu are acces. "Ceea ce aduc în mod special este capacitatea de a zbura la altitudini joase, oferind o mai bună vizibilitate asupra unor ţinte precise", a explicat Gates.

În ciuda săptămânilor întregi de raiduri desfăşurate de Coaliţia condusă de NATO împotriva forţelor lui Gaddafi, trupele loiale guvernului continuă să bombardeze rebelii, fără încetare. Alianţa chiar a cerut asistenţă, recunoscând că a subestimat capacitatea de luptă a trupelor lui Gaddafi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite