Oana Pellea, despre „Fenomenul Piaţa Universităţii“: „Erau unii pe margine care ne fluierau şi ne huiduiau“

Oana Pellea, despre „Fenomenul Piaţa Universităţii“: „Erau unii pe margine care ne fluierau şi ne huiduiau“

Prima zonă liberă de neocomunism

Oana Pellea a rememorat cum a trăit cea mai mare manifestaţie anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urmă cu trei decenii, centrul Bucureştiului a fost declarat „Zonă liberă de neo-comunism“. A fost începutul celui mai amplu protest din istoria României.

„Am fost acolo "AZI"...acum 31 de ani erau unii pe margine care ne fluierau si ne huiduiau altii care stateau si ne priveau... pe urma au venit altii care ne au alungat, batut si calcat in picioare exact cum se intampla, din cand in cand, si astazi dupa 31 de ani...“, a scris Oana Pellea într-o postare pe Facebook.

La 22 aprilie 1990, în Piaţa Aviatorilor din Bucureşti, PNŢCD a organizat un miting la care au participat 100.000 de manifestanţi. Liderii principalului partid de opoziţie au organizat manifestaţia ca răspuns la decizia FSN de a participa la primul scrutin electoral liber organizat în România după Revoluţia din 1989.

O parte dintre manifestanţi au ocupat ulterior Piaţa Universităţii şi au rămas acolo până la 13 iunie, ziua când mii de mineri au fost aduşi în Capitală pentru a înăbuşi violent protestul anti-guvernamental.

„Golaniada“ sau Fenomentul Piaţa Universităţii, cum este cunoscut astăzi demersul civic, a durat 53 de zile, cu mii de oameni care au ieşit în stradă în fiecare seară. Este considerat cel mai amplu protest din istoria României şi cea mai mare manifestaţie anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.

Memorabil a rămas „Imnul golanilor“ al lui Cristian Paţurcă: 

Mai bine haimana, decât trădător
Mai bine huligan, decât dictator
Mai bine golan, decât activist
Mai bine mort, decât comunist

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările