Oamenii lui Blejnar, săltaţi la grămadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea a 11 persoane acuzate că fac parte din reţeaua protejată de la vârful Fiscului şi de ofiţeri de informaţii din Ministerul de Interne.

Aceştia au fost reţinuţi de luni noapte, iar aseară judecătorii încă se gândeau dacă emit sau nu mandatele de arestare.DNA susţine că membrii reţelei erau protejaţi de către Florin Dan Secăreanu, ofiţer în cadrul DGIPI, şi de Comăniţă Viorel, directorul Autorităţii Naţiolnale Vamale. Aceştia îi ţineau la curent pe cei implicaţi cu eventualele cercetări declanşate, iar controalele la firmele din circuit erau făcute formal. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi Sorin Blejnar, şeful din acea vreme al ANAF, ar fi fost Codruţ Marta.

Rocadă mafiotă, la vârful Fiscului

Printre cei anchetaţi de DNA se află şi Sorin Blejnar. „Menţinerea în funcţie a lui Sorin Blejnar era esenţială pentru Radu Nemeş, care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi să demareze mecanisme evazioniste suplimentare, sens în care Codruţ Marta şi-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să îl convingă pe Sorin Blejnar să nu demisioneze, cât şi pentru a acţiona în sensul numirii unei alte persoane obediente - iar dacă tot vrea neapărat să plece, să pun pe cine trebuie", se arată în referatul procurorilor prin care au cerut arestarea a 11 persoane. DNA susţine că între Codruţ Marta şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg exista o relaţie strânsă.

„Indicii obţinute relevă că Codruţ Marta se bazează pentru a asigura menţinerea în funcţie a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de Emilian Schwartzenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment", mai spun procurorii în referat.

Sorin Blejnar neagă în continuare că ar fi anchetat în acest caz. Resping cu fermitate toate aceste informaţii. În plus, eu sunt un om cinstit, nu am avut niciun fel de implicaţii în protejarea unor grupuri infracţionale care fac tranzacţii, nu doar cu petrol, ci în general, nicio societate comercială nu a beneficiat de protecţia mea", a declarat Blejnar pentru România TV.

Cum era „vopsită" motorina

Conform procurorilor DNA, afacerile s-au desfăşurat  în perioada mai 2011 - iulie 2012. Pe lângă fostul şef al vămilor şi fostul şef DGIPI Constanţa, procurorii îi mai anchetează pe Sorin Blejnar (fostul şef ANAF), Codruţ Marta (fost şef de cabinet al lui Blejnar), dar şi soţii Radu şi Dana Nemeş. Aceştia au dezvoltat „un amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină", susţin procurorii. Motorina a fost comercializată în România ca fiind produs petrolier inferior, pentru care nu se plătea taxa de acciză. Concret, DNA susţine că bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 15,2 milioane de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

15,2 milioane de euro ar fi, conform procurorilor DNA, prejudiciul adus statului de reţeaua de evazionişti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite