O româncă se luptă de patru ani să-şi recupereze copiii aflaţi în grija statului finlandez

O româncă se luptă de patru ani să-şi recupereze copiii aflaţi în grija statului finlandez

Camelia Smicală, românca din Finlanda, este medic în ţara în care s-a mutat FOTO Ştirile Pro TV

Camelia Smicală, o româncă stabilită în Finlanda, le cere ajutorul autorităţilor de la Bucureşti. Îşi doreşte să se repatrieze cu cei doi copii ai ei, pe care statul finlandez îi are în custodie de patru ani, de când ea a divorţat de soţul violent, potrivit stirileprotv.ro.

Românca a divorţat de soţul ei, despre care spune că a fost violent cu cei doi copii, iar statul finlandez i-a luat pe aceştia în custodie. Femeia a solicitat protecţie în interiorul ambasadei României de la Helsinki, dar s-a lovit de un refuz, pentru că nu poate să primească azil.
 
Camelia Smicală e medic în Finlanda, ţara în care locuieşte în prezent. A fost căsătorită cu un cetăţean finlandez însă după divorţul din 2015, a pierdut custodia copiilor. Fostul soţ a dovedit în instanţă că aceasta voia să fugă în România cu cei mici şi nu i-ar fi permis să îi mai viziteze. Românca afirmă că cei doi copii nu mai voiau să-l vadă, din cauză că i-ar fi bătut. 
 
Patru ani mai târziu, într-o postare publică pe Facebook, femeia spune că a solicitat protecţia ambasadei României de la Helsinki, dar a fost refuzată.
 
„Sunt terminată, cred că se şi vede şi îmi e frică că nu o să îi mai văd, că o să îi distrugă complet, că o să le administreze tranchilizante şi nu va mai fi nimic de făcut. Nu mai reuşesc să îi văd, suntem abuzaţi din cauza faptului că suntem români că nu vrem să stăm în Finlanda şi vrem să ne întoarcem în România. Situaţia noastră este disperată, începând din 2010 ni se refuză şi o foaie de călătorie şi paşaport“, a declarat Camelia Smicală pentru Ştirile Pro TV.
 
Ministerul Afacerilor Externe arată, printr-un comunicat de presă că: „Azilul este o formă de protecţie acordată de către un stat pe teritoriul său (deci nu în interiorul unei Ambasade, al cărei teritoriu, în dreptul diplomatic actual nu este echivalent cu teritoriul statului de care aparţine). Întrucât doamna Camelia Jalaskoski este cetăţean român, această formă de protecţie nu este aplicabilă în cazul său“. 
 
Românca susţine că ea şi copiii, de 13, respectiv 12 ani, au domiciliu forţat în Finlanda, din 2007. Şi că li se încalcă dreptul la libera circulaţie. 
 
„Mihai a fost evaluat de un psihiatru acum 2 săptămâni, care a declarat în scris că autorităţile finlandeze au provocat abuzuri majore şi l-au adus într-o stare de epuizare psihică. Iar socialul a interzis terapia şi i-a interzis Mariei evaluarea psihiatrică corectă“, afirmă Camelia Smicală.
 
În 2017, sute de oameni din ţară şi din străinătate au protestat, reacţionând faţă de felul în care autorităţile finlandeze au gestionat atunci cazul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: