O româncă a creat un algoritm care întrece oamenii la depistarea ştirilor false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rada Mihalcea
Rada Mihalcea

Un algoritm care poate face diferenţa între ştirile reale şi cele false, adesea depăşind chiar şi performanţele oamenilor, a fost dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Michigan, în frunte cu o româncă.

Într-un interviu pentru Digital Trends, cercetătoarea româncă Rada Mihalcea, cea care a dezvoltat sistemul, spune că a luat decizia de a se implica în lupta cu ştirile false atunci când a văzut efectul negativ pe care acestea îl pot avea asupra evenimentelor politice majore şi asupra vieţii cotidiene.

Mihalcea, profesor de informatică la Universitatea din Michigan spune că grupul său de lucru a depus o muncă semnificativă în ultimii aproape 10 ani pentru a detecta înşelăciunile. „Am văzut oportunitatea de a aborda o problemă socială majoră prin expertiza acumulată de-a lungul anilor”, a declarat românca pentru Digital Trends.

Cum funcţionează algoritmul

Mihalcea şi echipa ei au dezvoltat un algoritm lingvistic care analizează discursul scris şi caută indicii, cum ar fi structura gramaticală, punctuaţia şi complexitatea, care pot oferi semnale denunţătoare ale ştirilor false.

Deoarece multe dintre agenţiile de ştiri şi site-urile de social media din ziua de astăzi se bazează pe editori umani pentru a detecta dezinformarea, asistenţa unui sistem automatizat ar putea contribui la eficientizarea procesului.

Pentru a-şi antrena sistemul, cercetătorii au interpretat caracteristici lingvistice precum punctuaţia şi alegerea cuvintelor ca date, apoi au urcat aceste date într-un algoritm. „Interesant este că ceea ce caută algoritmii nu este întotdeauna intuitiv pentru oameni”, a spus Mihalcea.

„În această cercetare, dar şi în altele pe care le-am făcut şi au legătură cu falsurile, am descoperit, de exemplu, că folosirea cuvântului «eu» este asociată cu adevărul. Este uşor pentru un algoritm să număre de câte ori se spune «eu» şi să găsească diferenţa. Cu toate acestea, oamenii nu fac astfel de numărători în mod natural şi, deşi este un lucru uşor, acesta ar distrage atenţia de la înţelegerea reală a textului”, explică Mihalcea.

Acurateţe mai mare decât a oamenilor

Sistemul a demonstrat o rată de succes de 76% în detectarea articolelor false de ştiri, comparativ cu aproximativ 70% rata unui om. Mihalcea îşi imaginează că un astfel de sistem va ajuta atât agenţiile de ştiri, cât şi utilizatorii finali să facă distincţia între ştiri adevărate şi ştiri false.

Cu toate acestea, sistemul nu poate înlocui complet oamenii. În primul rând, sistemul nu face o verificare a faptelor (fact-checking), aşadat conţinutul care este bine intenţionat (dar în cele din urmă fals) va scăpa unui astfel de algoritm.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite