O profesoară din România a primit Ordinul Naţional de Merit în grad de cavaler de la Ambasada Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara universitară de la Universitatea Bucureşti Ionela Bălută a fost decorată cu Ordinul Naţional de Merit în grad de cavalar de către Ambasada Franţei pentru proiectele sale în domeniul egalităţii între femei şi bărbaţi.

Ionela Băluţă a primit Ordinul Naţional de Merit în grad de cavaler, care i-a fost înmânat de către ambasadoarea Franţei. „Am dedicat această decoraţie feministelor de ieri şi de azi, cunoscute sau anonime”, a spus Ionela Băluţă. 

„Angajamentul meu în favoarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi este legat, în primul rând, de o postură intelectuală care abordează democraţia prin prisma participării şi a reprezentării / reprezentativităţii, care analizează cetăţenia prin prisma echităţii şi a egalităţii de fapt. Recunoaşterea şi valorizarea diversităţii, pluralismul şi toleranţa sunt principii şi valori democratice fundamentale. În consecinţă, egalitatea dintre femei şi bărbaţi nu e nici marginală, nici excepţională, ci obligatorie pentru orice regim democratic. Acest angajament este rezultatul parcursului meu universitar şi profesional : meritul le revine deci instituţiilor care l-au susţinut, colegilor cu care am dezvoltat diversele proiecte. Dar pentru mine acest angajament este totodată o profesie de credinţă şi o datorie morală. Căci datorez această decoraţie feministelor de ieri şi de azi, cunoscute sau anonime : fără ele, nu aş fi avut acces la studiile şi la cariera universitară ; fără ele, nu aş fi un individ autonom şi nu aş avea drepturi politice ; fără ele nu am avea azi o femeie într-o funcţie diplomatică şi folosirea oficială a termenului de « ambasadoare » (în unele ţări, deocamdată)”, a precizat profesoara. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite