UPDATE Două persoane care au suferit arsuri grave în urma unei explozii, transferate în Belgia cu un avion militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

O femeie de 67 de ani din Piteşti, cu arsuri profunde, ar putea fi transferată la Clinica de Arşi din Timişoara, după ce iniţial s-a vorbit de un posibil transfer la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Alţi doi pacienţi cu arsuri grave, implicaţi într-o explozie la Târgu Mureş, vor fi transferaţi la un spital din Belgia.

UPDATE Alţi doi pacienţi implicaţi într-o explozie la Târgu Mureş au fost transferaţi la Spitalul de Arsuri din Bruxelles, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, pacienţii prezintă arsuri pe aproximativ 70-80 % din suprafaţa corpului vor fi asistaţi pe timpul zborului de către o echipă medicală SMURD din Bucureşti şi vor fi transportaţi la Spitalul Militar „Reine Astrid” din Bruxelles, Belgia.

Misiunea, la solicitarea DSU

Misiunea se efectuează la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), ca urmare a acordului primit din partea instituţiei medicale belgiene la apelul lansat de către Ministerul Sănătăţii pentru transferul răniţilor.

Aeronava este operată de către un echipaj format din comandorul Emil Tecuceanu – comandant aeronavă şi doi piloţi, căpitanii Valentin Chiriac şi Mihai Vârdol. Echipa medicală a M.Ap.N. este alcătuită din colonelul medic Dragoş Tudose, plutonierul-major Dumitru Miu şi plutonierul Elena Călin.

Pacientă cu arsuri, transferată la Timişoara

Vineri dimineaţă, medicii piteşteni nu reuşeau să găsească un loc pentru transferul unei paciente cu arsuri, ulterior femeia fiind trimisă în Timişoara, unde s-a găsit un pat disponibil pentru marii arşi.

„Sunt doar 11 locuri pentru marii arşi. E vorba de evaluarări, pacienta a ajuns azi noapte la Spitalul din Piteşti, starea ei este mai bună azi decât era ieri. Este adevărat că în Bucureşti există un singur loc pentru marii arşi, iar pacienta dacă este cazul va fi transferată în străinătate. Acel loc s-ar putea să se afle în Spitalul Bagdasar, dar vom afla mai târziu care e decizia specialiştilor. La Spitalul de Arşi sunt cinci locuri, toate fiind ocupate în acest moment”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, la Digi 24.

Potrivit ministrului Sănătăţii, instituţia lucrează deja la un act normativ prin care să faciliteze transferul marilor arşi în alte centre din străinătate. 

Recent, familia unui pacient - mare ars - internat la Spitalul Floreasca din Capitală a solicitat transferul bărbatului, însă medicii nu şi-au dat acceptul motivând că sunt şanse ca acesta să se stingă din viaţă în timpul transferului. 

În urmă cu o săptămână, Sorina Pintea s-a întâlnit cu câţiva dintre supravieţuitorii tragediei de la Colectiv, care au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţii care suferă arsuri dar şi măsuri prin care statul român să le poată asigura un tratament adecvat. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite