UPDATE O femeie a murit după ce i s-a făcut o tranfuzie greşită. Medicii de la Spitalul de Arşi susţin că accidentul transfuzional nu a fost cauza decesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

O femeie în vârstă de 68 de ani a murit în luna iunie în urma unei transfuzii care a avut loc la Spitalul de Arşi din Capitală. Concret, aceasta ar fi primit sânge dintr-o grupă greşită. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti precizează că femeia nu a murit din cauza tranfuziei, ci din cauza leziunilor suferite în urma unor muşcături de câini, acesta fiind şi motivul pentru care ajunsese iniţial la spital.

UPDATE Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) precizează că nu a fost sesizat în legătură cu cazul de la Spitalul de Arşi, singura sesizare fiind în data de 12 iulie.

"Referitor la declanşarea procedurilor disciplinare faţă de cazul de la Spitalul de Arşi precizăm că anterior datei de 12 iulie instituţia noastră nu a fost sesizată cu privire la cauza respectivă", susţin reprezentanţii CMMB, potrivit agerpres.

Potrivit sursei citate, singura sesizare oficială legată de acest caz a fost transmisă Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti de Colegiul Medicilor din România în data de 12 iulie şi a fost conexată la autosesizarea CMMB.

Femeia a fost internată la Spitalul de Arsuri din Capitală pe 13 iunie, după ce a fost muşcată de câine, anunţă Digi24.

Aceasta a intrat în şoc hemoragic, astfel că a avut nevoie de transfuzie de sânge. Femeia avea grupa de sânge B3, însă i s-ar fi adminstrat sânge pentru grupa A2, intrând în şoc, asemănător celui de septicemie. 

Medicii au determinat imediat sursa problemei, dar nu s-a mai putut face nimic.

Pe de altă parte însă, Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, a precizat că, din punctul său de vedere, în calitate de medic, decesul femeii nu a fost cauzat de transfuzie, ci de leziunile suferite anterior.

„Este vorba de o pacientă care a venit în Urgenţă în garda dinspre 13 spre 14 iunie. O leziune extrem de severă: muşcată de câine la nivelul antebraţului, cu ambele oase rupte, mâna atârna într-un lambou de carne. A fost internată, s-a intervenit de urgenţă în sală, s-a reintervenit pentru hemostază. Pacientă cu şoc hemoragic şi stare generală destul de gravă. A fost nevoie de administrarea unor produşi de sânge, în speţă masă eritrocitară. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit un grup de sânge pe care nu trebuia să îl primească. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă. A decedat, cam la şapte zile distanţă, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional - după cum a apărut pe la dumneavoastră că a fost ucisă dintr-un accident transfuzional. Sigur că da, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărui unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a declarat medicul, citat de Agerpres.

Acesta a mai adăugat că acest caz a fost raportat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Centrul de Transfuzii, conform legislaţiei, iar comisiile de disciplină încă îşi desfăşoară activitatea. Stănculea a precizat că raportarea la DSP a avut loc după vacanţa de Rusalii, adică la aproximativ o săptămână după deces, dar a subliniat că această raportare s-a făcut la decizia spitalului.

Întrebat dacă femeia a murit din cauza transfuziei, medicul a precizat că dacă trasfuzia ar fi fost gresiţă, decesul ar fi survenit imediat nu la şase zile distanţă.

„Eu, ca şi accident post-transfuzional, pot să vă spun că la momentul acela pacienta avusese trei şedinţe de dializă, era fără birilubină crescută, fără retenţie azotată”, a mai explicat Stănculea.

Medicul a atras atenţia asupra faptului că analizele biochimice se normalizaseră, chiar dacă fluxul urinar nu se reluase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite