O baie în ştrandurile României, pericol public!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este nicio exagerare. Dacă ar trebui să se aplice legea la sânge, majoritatea bazinelor şi piscinelor patriei ar trebui închise. Într-o vară mai toridă ca oricând, românii nu prea

Nu este nicio exagerare. Dacă ar trebui să se aplice legea la sânge, majoritatea bazinelor şi piscinelor patriei ar trebui închise.

Într-o vară mai toridă ca oricând, românii nu prea mai au unde să facă o baie fără a risca să se îmbolnăvească. Noroc cu Marea Neagră şi râurile de munte! Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un control la nivel naţional în perioada 9-15 iulie, pentru verificarea respectării prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor la piscine, ştranduri şi bazine.

Concluzia este năucitoare, demnă de o ţară din lumea a treia. Din cei 209 operatori economici verificaţi, la 182 s-au constatat abateri de la norme. Cu alte cuvinte, 87% din aceste aşa-zise locuri de agrement nu sunt în regulă.

Pe lângă lungul şir de sancţiuni aplicate (70 de amenzi contravenţionale în valoare de 181.100 lei, 112 avertismente, oprirea temporară a activităţii la 29 de operatori economici şi închiderea temporară pentru şase luni, în două cazuri), rămâne un mare semn de întrebare: cât de "sănătos" este să foloseşti o piscină publică? Candidoze, foliculite şi conjunctivite Candidozele, micozele, urticariile, dermatitele de contact (ce apar la contactul cu substanţele care sunt folosite pentru curăţarea apei) sunt doar câteva dintre bolile de piele pe care le puteţi contracta din piscine sau ştranduri, explică dr Mihaela Leventer, specialist în dermatologie.

Apa piscinelor unde se joacă copiii, dar şi a celor încălzite sau din jacuzzi, cât şi cea din piscinele supraaglomerate poate provoca infecţii bacteriene de genul foliculitelor - spre exemplu Pseudomonas aeruginosa, o bacterie rezistentă la temperaturi ridicate.

În apa călduţă care stă pe grătarul de la duşuri şi în alte zone cu apă stătută se dezvoltă dermatofiţi şi diverse specii de candida care pot infesta pielea. De asemenea, diversele microorganisme din apă pot declanşa otita de piscină. Cea mai frecventă afecţiune oculară care poate să apară după o baie în apa unui lac, în special în apa din lacurile din jurul Capitalei, este conjunctivita bacteriană, avertizează şi dr. Iulian Burcin, medic oftalmolog.

Şi olimpicii au probleme cu bazinele Lipsa bazinelor olimpice îi afectează serios şi pe cei mai buni înotători români, nevoiţi să se pregătească în condiţii cu mult sub nivelul unor medaliaţi la Jocurile Olimpice. Astfel, Camelia Potec, campioana olimpică de la Atena, şi medaliatul cu bronz Răzvan Florea s-au pregătit pentru Campionatele Naţionale ale României, din luna iulie, alături de copii.

La bazinul din Complexul Sportiv Naţional "Lia Manoliu", cei doi campioni se antrenau pe culoarele 4 şi 5, în timp ce, pe margini, juniorii veniţi la cursuri de înot făceau un vacarm de nedescris. "Întâmpinăm mari probleme din punctul acesta de vedere. Pentru că nu avem locaţii disponibile, suntem nevoiţi să-i trimitem la antrenamente pe campionii noştri alături de grupele de juniori.

Singurele bazine utilizabile, care au zece culoare şi se apropie de standardele olimpice sunt cele de la Bucureşti şi Piteşti. Avem promisiuni de la domnul Belu că într-o zi o să ne putem pregăti şi noi într-un bazin modern. Aşteptăm încă un bazin olimpic căruia să-i tăiem panglica", ne-a spus preşedintele Federaţiei Române de Nataţie, Ştefan Iamandi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite