O ameninţare serioasă! Mii de medici au coalizat pe Facebook şi ameninţă cu demisie în bloc şi grevă în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul din 2013, la care au participat aproape 10.000 de oameni FOTO Eduard Enea
Marşul din 2013, la care au participat aproape 10.000 de oameni FOTO Eduard Enea

Medicii ameninţă că vor pune halatele în cui de la 1 septembrie dacă nu vor fi scoşi din categoria funcţionarilor publici. Aceştia mai cer salarii decente, din care să poată trăi fără a primi şpăgi de la pacienţi, gest pentru care riscă să ajungă după gratii. Peste 14.000 de medici s-au reunit deja într-un grup pe reţeaua de socializare Facebook, devenit viral în doar câteva ore.

Cadrele medicale membre în grupul  <<Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!>> iau în calcul chiar şi demisia în bloc, în speranţa că îi vor îndupleca pe guvernanţi să le acorde „respectul şi meritele cuvenite”. Reprezentanţii pacienţilor îi susţin şi ei pe doctori, iar sindicaliştii din Sănătate au solicitat deja, oficial, o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând că legislaţia le impune tot soiul de restricţii medicilor care vor să iasă în stradă. 

Care sunt solicitările medicilor 

În primul rând, medicii cer să nu mai fie consideraţi funcţionari publici, să li se creeze un statut de medic, să aibă un salariu de bază de 1.000 de euro şi să fie plătiţi pentru gărzile efectuate. De asemenea, ei cer să aibă la dispoziţie medicamentele necesare pentru a-şi trata pacienţii şi să nu le lipsească mănuşile care acum „reprezintă un lux” în multe spitale. 

„Vrem aparatura pe care o au colegii noştri din alte ţări şi spitale, nu cazemate în care ne cade tavanul în cap şi miroase a mucegai”, spune unul din membrii grupului, medic rezident la Spitalul Colentina din Capitală, nemulţumit că nu i se respectă contractul de muncă ce prevede că doctorul este nevoit să stea doar şapte ore în spital, timp în care consultă pacienţii şi face intervenţiile chirurgicale necesare. 

„De multe ori muncim gândindu-ne la pacienţi, muncim de ne sar capacele, dar de ce să nu ne gândim şi la viaţa noastră puţin? Unii au familie...cu ce o întreţin? Să mai zic şi de copii? Da, e adevărat din şpagă pentru că din salariu nu ajunge nici pentru chirie...Până când vom accepta prostituţia medicală? Vreţi să ajungeţi cu toţii la închisoare, <<funcţionarilor>>, pentru că aţi vrut să trăiţi?”, le-a scris medicul rezident colegilor săi de breaslă. 

În ce măsură pot face medicii grevă 

Membrii grupului stabilesc şi care ar fi modalităţile prin care pot pune în practică o grevă, în condiţiile legii. Unii susţin că lupta lor nu trebuie să fie una cu pacientul, ci cu guvernanţii. Alţii, în schimb, sunt de altă părere. 

„Pentru început, sfatul nostru este să lucrăm exact după orarul nostru de funcţionar public, 8-14, şi o singură gardă obligatorie dacă se poate. Nu mai faceţi consultaţii în plus. Sau operaţii. Sau anestezii. Respectaţi-vă oralul legal şi nu mai faceţi activităţi pararlele. Nicăieri în lume medicul nu are statut de funcţionar public”, scrie, revoltată, o doctoriţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. 

În schimb, un alt medic de la Institutul Naţional de Neurologie afirmă că asocierea noţiunii de grevă cu profesia de medic contravine principiilor de bază ale medicinei. 

„Refuzul de a lucra nu are aceleaşi consecinţe ca la poştaşi, mineri sau chiar profesori. Poşta poate întârzia, producţia poate stagna, copiii pot încerca să recupereze materia pierdută, în absenţa îngrijirii medicale adecvate pacienţii mor sau se agravează”, scrie specialistul. 

„Astfel din punct de vedere deontologic nu este posibil un refuz al medicilor de a munci, cu pretenţia de a rămâne în sistem. Din acest motiv mişcările medicilor în alte ţări nu au fost de grevă, ci de demisie în grup, deoarece demisia, prin intreruperea relaţiei-medic pacient, te scuteşte automat de răspundere”, completează acesta.  

13.000 de medici mai lucrează în spitalele publice 

Doctorii români, care le-au solicitat pe Facebook inclusiv preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta să ia în calcul avertismentele formulate pe reţeaua de socializare, sunt sprijiniţi, de la distanţă, şi de alţi medici care au ales calea străinătăţii. 

Concret, în sistemul de sănătate au mai rămas puţin peste 13.000 de doctori la nivelul anului 2015, asta în condiţiile în care în urmă cu cinci ani erau peste 20.000 de specialişti care lucrau în spitalele publice din ţară. Micşorarea salariilor, încadrarea în statutul de funcţionar public dar şi angajările care au fost blocate în Sănătate au făcut ca sistemul să funcţioneze pe avarie de ani buni. 

„Nu zic nu unei posibile întoarceri, nicăieri nu este ca acasă, vă asigur! Dar nu mă pot întoarce acolo unde mă simt ca un cerşetor neputând să mă ajut pe mine, nu-mi pot ajuta pacienţii”, scrie un medic radiolog care profesează în Franţa. 

Deşi cei mai mulţi admit că primesc plicuri cu atenţii de la pacienţi, încriminează şpaga. „Vreau să pot să îmi văd pacienţii în linişte şi pe îndelete, să le dedic experienţa căpătată în zeci de ani de studii şi sacrificii. Dar asta nu se poate întâmpla când statul de umileşte, politicienii te umilesc, alţi bugetari-magistraţi te umilesc, presa te umileşte. [...] Întreb celelalte categorii profesionale: voi aţi putea lucra în tihnă la un proiect în aceste condiţii? Iar proiectul la care lucrăm noi în fiecare zi este salvarea vieţii omeneşti. La modul cel mai concret. Nu vrem privilegii, ci tratament egal între bugetarii ţării”, a scris pe Facebook un şef de clinică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. 

Ce spun sindicaliştii din Sănătate 

Tot pe grup, medicii au răspuns şi unor sondaje făcute ad-hoc. Aproape 500 au răspuns afirmativ solicitării de a intra în grevă de avertisment pe 1 septembrie, însă puţini au fost cei care au răspuns afirmativ solicitării de a demisiona în bloc, aşa cum au făcut câteva mii de medici cehi în 2011, când au blocat sistemul de sănătate. 

„Acum circa 20 de ani, în senatul Camerei Federative a Medicilor propuneam demisia în bloc, am fost tratat de „ciudat”! Ştim ca nu putem face grevă reală şi consistentă. Demisia în bloc însa e o soluţie; cei care ne conduc ar fi siliţi sa ne mobilizeze (militar) să ne condamne la locul de munca pe toţi sau foarte multi. NU SE POATE! Vor aduce medici din Africa sau China?”, le-a transmis unul dintre medici colegilor săi. 

Iniţiativele la nivelul sindicatelor nu au întârziat să apară. Dacă Sindicatul Sanitas a transmis încă de ieri o solicitare Ministerului Sănătăţii, prin care propune ministrului Nicolae Bănicioiu o întrevedere pe marginea deciziei Curţii Supreme, respectiv a scoaterii doctorilor din categoria funcţionarilor publici, Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis o poziţie publică legată de activitatea cadrelor medicale în spital, în special din prisma gărzilor, neplătite corespunzător. 

„Poate fi doar un foc de paie însă poate fi şi o ameninţare politică”

În opinia specialiştilor în sănătate publică, grupul de Facebook <<Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!>> poate reprezenta un pericol pentru autorităţi. 

„Creşte cu o viteză incredibilă pentru România. Poate fi doar un foc de paie însă poate fi şi o ameninţare politică directă. Grupurile de pe internet nu au lideri, sunt pline de persoane care scriu sub pseudonim şi care nu au forţă lăuntrică de a-şi asuma opiniile atunci când trebuie să-şi dezvăluie identitatea. De aceea, nu este exclus ca mişcarea să dispară instantaneu, aşa cum a şi apărut! Nemulţumirea care răzbate este însă indubitabilă”, a scris pe blogul său de pe adevarul.ro medicul Sorin Paveliu, expert pe Sănătate al Societăţii Academice Române (SAR). 

La rândul său, Gheorghe Borcean, şeful Colegiului Medicilor din România, a explicat că medicul nu este şi nu poate fi asimilat cu funcţionar public în exerciţul profesiei sale, asta l-ar exonera de faptul că nu poate primi atenţii de la pacienţi.  

„Pe de altă parte legea a dreptului pacientului din 2003, precizează cu claritate, într-un articol, că medicul poate primi sub formă de donaţie un dar la sfârşitul tratamentului din partea pacientului - bunuri, bani sau alte foloase. (...) De vreme ce instanţele oficiale juridice au fost în neclaritate pe această speţă este vădit lucru că legea nu este clară, nu este precisă, nu este un instrument de lucru aşa cum ar trebui să fie”, a declarat preşedintele CMR, adăugând că CMR a făcut numeroase demersuri către toţi miniştrii Sănătăţii pentru creşterea veniturilor medicilor.

„Decizia ICCJ este frustrantă. Este frustrant că aceste lucruri se întâmplă din cauza unor neclarităţi legislative, care nu fac cinste nici nouă, cei 40.000 de doctori care lucrăm în România, şi nici pacienţilor noştri. Decizia duce la scăderea încrederii în profesioniştii sistemului sanitar, or profesia medicală este bazată în primul rând pe cunoaştere, pe empatie şi pe încredere. Colegiul Medicilor se va implica în viitorul proiect de lege pentru a reglementa aceste aspecte", a adăugat preşedintele CMR. 

Marşul alb a scos 10.000 de cadre medicale în stradă în 2013

Aceasta nu este prima iniţiativă de acest gen. În anul 2013 au ieşit în stradă aproape 10.000 de medici şi cadre medicale, pentru a solicita salarii mai mari şi condiţii decente în spitale, dar şi scoaterea din categoria funcţionarilor publici. Atunci, singura doleanţă care s-a concretizat a fost majorarea salariilor rezidenţilor, care au beneficiat, începând din 2014, de burse în valoare de 670 de lei pe lângă salariul de bază.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite