Numărul donatorilor de organe pentru transplant, în scădere după cazul „Arşinel“. Câţi români mai sunt pe listele de aşteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Cazul Arşinel“ a scăzut numărul donatorilor de organe  FOTO Adevărul
„Cazul Arşinel“ a scăzut numărul donatorilor de organe  FOTO Adevărul

Numărul donatorilor de organe pentru transplant a scăzut după cazul „Arşinel“, de la şapte la trei pe săptămână, a declarat marţi coordonatorul naţional de transplant, dr. Victor Zota. Acesta a mai precizat că, peste 3600  de români sunt pe listele de aşteptare pentru transplant, dar decizia privind operaţia aparţine chirurgului. Actorul Alexandru Arşinel a fost supus unui transplant renal la sfârşitul lunii august.

„Listele de aşteptare sunt băgate în calculator. Calculatorul îţi dă, să zicem, zece oameni din listă cu grupa A2, B3 sau O. Populaţia României are 72% A2, 7% B3, 7% AB4 şi 7-8% grupa O. Deci marea majoritate are A2, iar calculatorul găseşte pe cei cu A2, să zicem, compatibili cu donatorul. Dar, când îl suni, unul este plecat, altul are gripă, nu răspunde la telefon, unul nu are bani să vină atunci...Vin, în final, cinci-şase pacienţi compatibili cu donatorul. La spital, li se fac alte analize. Unii au, din nefericire, afecţiuni intercurente. Nu ne putem permite control periodic al celor incluşi pe listele de aşteptare“,  a explicat Zota, citat de Mediafax.

Potrivit coordonatorului naţional de transplant, operaţiile nu-i pot fi impuse chirurgului de către altcineva şi nici de un calculator.

„Se poate ivi situaţia ca persoana cu cea mai bună compatibilitate să nu poată face operaţia la momentul respectiv, din varii motive. Aşadar, revin: decizia aparţine exclusiv chirurgului“, a subliniat Zota.

Cel mai mare număr de donatori, în Transilvania

La rândul său, profesorul Irinel Popescu de la Institutul Fundeni spune că rata donării de organe este în creştere sau în scădere în funcţie relatările despre transplant pozitive sau negative, apoi revine la o medie, însă anul 2013 este unul de succes, cu 103 donatori.

Profesorul Irinel Popescu a explicat că în Transilvania se înregistrează un număr mai mare de donatori decât în restul ţării, dar acest lucru nu are legătură, în opinia lui, cu specificul zonei, ci ţine de echipele de coordonatori şi de disponibilitatea spitalelor pentru intervenţiile de acest tip.

„Mărul discordiei“: rinichiul donat în august actorului Alexandru Arşinel

Actorul Alexandru Arşinel a fost supus la sfârşitul lunii august  unui transplant renal şi externat în 12 septembrie 2013. Ulterior, actorul a revenit la Cluj pentru alte investigaţi medicale, după ce starea lui s-a deteriorat.

Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara după transplantul efectuat la finalul lunii trecute, că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

 La Spitalul „Sf. Maria“ s-ar putea face transplant de ficat

În plus, Dr. Victor Zota a mai declarat că spitalul „Sf. Maria“ din Capitală va fi a doua unitate sanitară din România, după Institutul Clinic Fundeni, unde ar putea fi realizat transplant de ficat, fiind deja amenajate, la standarde internaţionale, două etaje pentru acest tip de intervenţii.

 „L-am vizitat. Este o investiţie impresionantă ce este acolo. Sunt nişte condiţii absolut minunate. Două etaje dedicate transplantului, ceea ce este minunat. Şi, cel mai important, este voinţă", a mai spus Zota.

Interesat de deschiderea unui alt centru de transplant s-a arătat şi profesorul Irinel Popescu de la Fundeni, cel care a făcut în România primul transplant de ficat şi care coordonează singurul centru de transplant hepatic din România, cu această destinaţie.

„Sunt interesat să facem mai multe centre de transplant. Lucrez înt-o clinică intitulată de chirugie generală şi transplant hepatic. Nu putem renunţa la chirurgia generală. Şi aşa, în acest an, cu 100 de transplanturi de ficat şi săptămâni în care s-au făcut şase transplanturi în două zile, evident că este nevoie de al doilea centru“, a explicat Irinel Popescu.

Profesorul Popescu a spus că acolo unde vor fi întrunite condiţiile pentru transplant, va exista tot sprijinul pentru efectuarea operaţiilor. „Unde vor fi întrunite condiţiile, va exista suportul nostru, fără doar şi poate. Există deja un dosar depus în acest sens“, a spus Popescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite