Noul caz Mikó – Dosarul cu numărul 498

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miko

S-a mai consemnat un episod între statul român şi Biserica Reformată, în ceea ce priveşte retrocedarea imobilului în care funcţionează Colegiul Székely Mikó din Sfântul Gheorghe. Redau mai jos comunicatul de presă al bisericii, tradus în româneşte.

Decizia finală în procesul penal privind cazul Mikó s-a pronunţat pe data de 26 noiembrie 2014. Curtea de Apel Ploieşti a recunoscut printr-o hotărâre că nu îi stă în putere să decidă cine este proprietarul de drept al imobilului, astfel clădirea ar putea fi chiar şi a Bisericii Reformate.  Aşadar, Eparhia Reformată din Ardeal s-a adresat din nou Comisiei de restituire. Comisia de restituire a respins din nou cererea în 2016, argumentând că în momentul naţionalizării proprietarul de drept al clădirii era Colegiul Reformat Székely Mikó (conform cărţii funciare); prin urmare, aceasta nu se afla în proprietatea Bisericii Reformate.

În iunie, la Curtea de Apel Braşov, a reînceput procesul referitor la proprietarul de drept al imobilului. După încheierea fazei scrise (pregătitoare) a procesului, pe data de 4 octombrie, a avut loc prima înfăţişare. Eparhia Reformată din Ardeal a prezentat noi probe, care dovedesc fără echivoc dreptul Eparhiei asupra imobilului. Pe 14 decembrie a avut loc a treia şi ultima înfăţişare în cadrul acestui proces. 

La data de 19 decembrie 2016, Curtea de Apel Braşov, ca primă instanţă, a respins cererea Eparhiei Reformate din Ardeal pentru restituirea imobilului în care funcţionează Colegiul Székely Mikó din Sfântu Gheorghe. Am prezentat mai mult de 40 (patruzeci) de dovezi, care atestă clar şi convingător că titularul dreptului de proprietate şi persoana îndreptăţită pentru restituire este Eparhia Reformată din Ardeal. 

În timpul procesului nu a fost prezentată nicio dovadă contrară care ar fi putut combate, măcar  parţial, probele noastre. Statul care prin puterea sa executivă şi judecătorească îşi încalcă propriile legi şi, contrar acestora, blochează şi parţial întoarce procesul restituirii bunurilor bisericeşt nu poate fi considerat un stat de drept. Cu toate acestea, fiecare încălcare a legii sau umilire ne întăreşte angajamentul de a servi în cadrul comunităţii noastre. Nedreptăţile comise împotriva noastră nu ne înspâimântă ci ne fac mai puternici în convingerea, că pentru comunitatea reformată maghiară trebuie şi merită lucrat. 

Decizia de mai sus are consecinţe grave: dă frâu liber unor sentimente anti-maghiare sau rău-voitoare din cadrul organelor de stat care să procedeze în mod similar în orice alt proces de restituire în care este implicat un cult religios.

În toată ţara sunt sute de imobile restituite în care fucţionează instituţii de învăţământ, toate  ajungând în acest pericol. Din punctul nostru de vedere, decizia instanţei de judecată transmite următorul mesaj: nu doar şcolile, ci orice bun restituit până astăzi poate fi renaţionalizat de către stat. Declarăm că procesul de restituire a fost stopat definitiv în România şi se pare că fiecare organ al statului român îşi propune să renaţionalizeze imobilele redobândite de proprietarii lor de drept.

Eparhia Reformată din Ardeal protestează împotriva deciziei şi o va apela. Este de datoria noastră să recuperăm imobilele care ni se cuvin de drept, prin mijloacele legale care ne stau la dispoziţie. Este de datoria noastră să păstrăm şi să preţuim moştenirea strămoşilor noştri după cum şi-ar fi dorit ei, lucru posibil doar în cazul în care moştenirile lor vor fi gestionate de noi, urmaşii lor, şi în folosul comunităţii noastre.

După ce ni se va comunica motivarea hotărârii, o vom prezenta alături de probele noastre în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedinţia Eparhiei Reformate din Ardeal 

Sursa: http://reformatus.ro/az-uj-miko-ugy-a-498-as-dosszie.html

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite