Noul mecanism de transfer al marilor arşi în centre din străinătate presupune paşi clari, fără birocraţie greoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou mecanism de transfer al pacienţilor mari arşi în centre din străinătate va fi pus în practică după un an de discuţii în cadrul unui grup de lucru la Ministerul Sănătăţii, care îi cuprinde şi pe supravieţuitorii de la Colectiv.

Proiectul de ordin de ministru cuprinde paşii pe care instituţiile abilitate din sistemul public de sănătate trebuie să-i parcurgă pentru ca pacienţii din ţară care au suferit arsuri grave – pacienţii mari arşi – să ajungă cât mai rapid în unităţi spitaliceşti capabile să-i trateze în condiţii de maximă siguranţă şi să le ofere şanse cât mai bune de supravieţuire, conform hotnews.ro.  „În lipsa unui astfel de mecanism, improvizaţiile şi hazardul au produs, de-a lungul anilor, nu numai la Colectiv, foarte multe victime care ar fi putut, poate, să fie salvate", atrageau recent atenţia supravieţuitorii tragediei din clubul Colectiv, într-o scrisoare deschisă adresată ministrul Sănătăţii şi premierului României. 

În cazul în care puţinele paturi pentru mari arşi din România nu sunt libere (iar aceste paturi nu pot trata arsurile decât până la un anumit nivel de complexitate, definit de OMS 476/2017), pacienţii vor fi transferaţi automat în străinătate. Ideea centrală a mecanismului este crearea unui sistem rapid de decizie şi o stabilire clară a responsabilităţilor unităţilor spitaliceşti, a medicilor, a Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (C.O.S.U.) din Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne (prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă - D.S.U., departament abilitat legal şi pentru coordonarea transportului asistat medical interspitalicesc), potrivit supravieţuitorilor din clubul Colectiv care au participat la elaborarea mecanismului.

Printr-un număr minim dar optim de paşi şi o birocraţie minimală se obţine un timp cât mai scurt până la plecarea pacientului dintr-un spital de urgenţă judeţean sau din Bucureşti, unde este adus iniţial de la locul accidentului/incendiului, către un centru de arşi, element esenţial pentru ca pacientul ars să aibă şanse reale de supravieţuire şi vindecare.

Noul mecanism are următorii paşi:

1. În maxim două ore de la admiterea în spitalul de urgenţă, la solicitarea medicului curant, se întruneşte comisia medicală pentru analiza solicitării de transfer în străinătate care e formată din patru membri: medicul curant al pacientului, medicul din linia de gardă ATI, medicul din linia de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, şi un medic de medicină de urgenţă cu competenţă în misiuni de transport cu unităţi de terapie intensivă mobilă.

2. Comisia analizează dosarul medical al pacientului şi stabileşte, motivând necesitatea, transferul pacientului într-un centru de arşi din străinătate pe baza criteriilor din Anexa 5 a OMS 476/2017.

3. Decizia de transfer se transmite imediat Ministerului Sănătăţii – Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (C.O.S.U.).

4. C.O.S.U. obţine acordul de transfer din partea centrelor de arşi partenere din străinătate şi comunică imediat decizia către D.S.U. care demarează măsurile necesare efectuării transferului.

5. D.S.U. stabileşte transportabilitatea pacientului din punct de vedere tehnic şi mijlocul de transport care va fi folosit, pe baza datelor primite de la comisia de evaluare.

6. Decizia de transfer se consemnează în formularul raportului medical necesar completării formularului S2 şi se comunică imediat, alături de documentele necesare plăţii, instituţiilor cu competenţe în decontarea tratamentului care urmează a fi efectuat în străinătate.

7. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării formularului S2, conform legislaţiei în vigoare.

8. În cazul în care pacientul nu îndeplineşte criteriile de transfer în străinătate, comisia consemnează acest lucru în Foaia de observaţie şi va acorda asistenţă medicală în continuare conform standardelor de specialitate.

Cel de-al doilea proiect de ordin de ministru a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Este o formă îmbunătăţită a OMS 476/2017, actul normativ care stabileşte felul în care sunt trataţi pacienţii cu arsuri în sistemul public de sănătate din România. La iniţiativa grupului de supravieţuitori de la Colectiv a fost cuprinsă în OMS 476 reabilitarea medicală şi psihologică. În acest fel a fost creată baza legală prin care CNAS va deconta procedurile de reabilitare medicală, asistenţa psihoterapeutică, activitatea de ergoterapie/terapie ocupaţională, deschizându-se posibilitatea ca unităţile funcţionale de arşi şi viitoarele centre de arşi să creeze structura specializată pentru aceste proceduri medicale absolut necesare şi să scoată posturile la concurs. De asemenea, OMS 476/2017 a fost completat cu criteriile de transfer în străinătate a pacienţilor cu arsuri, în condiţiile unor accidente cu victimă unică şi a unor accidente colective, cu victime multiple”, arată supravieţuitorii din Colectiv.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite