Nouă din zece angajaţi au cunoştinţe bune şi foarte bune de limbi străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

94% din românii care au fost auditaţi de organizaţiile din România stăpânesc bine sau foarte bine o limbă străină. Aşa arată o analiză recentă făcută de compania de servicii lingvistice Eucom, parte a grupului Ascendis.

Concluzia a fost trasă după ce consultanţii Eucom au evaluat nivelul de cunoştinţe lingvistice a cel puţin 4.500 de tineri profesionişti.

„Rezultatele evaluărilor arată că 69% dintre cei evaluaţi sunt utilizatori independenţi ai unei limbi străine, ceea ce înseamnă că se exprimă cu acurateţe şi utilizează coerent noţiuni diverse de vocabular, pe teme familiare dar şi complicate. De asemenea, 25% dintre persoanele evaluate intră la categoria ‹utilizatori experimentaţi›, ceea ce înseamnă că, de exemplu, pot participa fără probleme la conferinţe sau întâlniri de afaceri în limba străină ţintă”, arată Delia Dragomir, partener Eucom.

În ce măsură solicită angajatorii auditarea lingvistică

Dragomir susţine că serviciul de audit lingvistic este tot mai solicitat de către companii, care vor astfel să verifice abilităţile de comunicare în limbi străine ale candidaţilor care aplică la joburile promovate. Evaluarea este solicitată în special în momentul în care angajaţii urmează să fie promovaţi sau să primească bonusuri de performanţă.

„Limbile străine pentru care ne-a fost cel mai adesea solicitat serviciul de audit lingvistic sunt: engleza, franceza, germana, italiana şi spaniola. Din totalul evaluărilor efectuate anul anterior 31% au fost pentru limba engleză, 22% pentru franceză, 18% pentru germană, 11% pentru spaniolă, 6% pentru italiană”, a completat Dragomir.

Aceasta susţine că angajatorii preferă să aducă traineri specializaţi pe limbi străine în companie, care să îi instruiască pe angajaţi, cu toate că nivelul acestora este unul bun încă de la angajare.

„Pentru a-şi atinge obiectivele în mediul de afaceri actual, angajaţii trebuie să stăpânească terminologia specifică industriei în care activează compania. Ca atare, livrăm cursuri de limbi străine personalizate pentru obiectivele de comunicare ale cursanţilor şi pentru nevoile de business ale clienţilor”, a completat specialista.

Conform Cadrului Comun de Referinţă European, abilităţile de înţelegere, vorbire şi scriere într-o limbă străină pot fi încadrate în şase niveluri: A1, A2 (utlizatori elementari, care înţeleg şi cunosc elemente de bază), B1 şi B2 (utilizatori independenţi, care au un nivel ridicat de înţelegere şi de folosire a frazelor complexe într-o limbă străină), C1 şi C2 (utilizatori experimentaţi, care nu întâmpină dificultăţi în înţelegerea, vorbirea şi scrierea într-o limbă străină).

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite