Noua lege a Sănătăţii: spitalele vor deveni fundaţii sau firme, iar casele judeţene de asigurări vor fi înlocuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ritli Ladislau, ministul Sănătăţii (Foto: arhiva)
Ritli Ladislau, ministul Sănătăţii (Foto: arhiva)

Spitatele se vor organiza ca fundații sau firme, casele de asigurări private de sănătate vor înlocui actualele case județene de asigurări de sănătate, iar autoritățile locale vor angaja medici, în special în zonele izolate. Acestea sunt doar câteva dintre modificările importante pe care le-ar putea suferi sistemul de sănătate din România dacă proiectul de lege, care se va afla curând în dezbatere publică, va fi aprobat

Potrivit textului de lege, forma actuală a sistemului de colectare al asigurărilor de sănătate va fi păstrată, însă modificarea intervine la nivelul alocării şi gestionării fondurilor, deoarece casele judeţene de asigurări vor fi înlocuite de case de asigurări private. „ Casele private vor aduce elemente de competitivitate şi eficienţă în gestionarea fondurilor şi vor stimula inclusiv creşterea calităţii serviciilor medicale, pentru a atrage cât mai mulţi asiguraţi", a declarat ministrul joi Sănătăţii, Ladislau Ritli.

Modificări semnificative intervin şi în sectorul spitalicesc, segmentul care consumă mai bine de jumătate din bugetul ministerului. Astfel, transformarea spitalelor în unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială va permite echipei manageriale să aibă mai multă libertate de mişcare, la toate nivelurile, de la personal până la structură şi dotare. Totodată, proiectul de lege permite spitalelor să atragă noi parteneri sub diverse modalităţi, lucru imposibil la ora actuală.

"Medicina primară va fi un alt sector în care se înregistrează schimbări importante. Pe lângă medicul de familie va apare medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu primăria, vor fi angajaţi în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăţi în acordarea de asistenţă medicală", a mai precizat ministrul sănătăţii.

Proiectul de lege privind reforma în sănătate va fi publicat pe pagina de web a ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, la secţiunea "Transparenţă decizională" şi va fi supus dezbaterii publice.

Alte modificări principalele ale Legii Sănătăţii:

1 Fiecare persoană căreia i se reţine din veniturile impozabile 5,5% şi pentru care angajatorul mai plăteşte 5,2% se consideră că este asigurată pentru un pachet de servicii de bază. Cu alte cuvinte, nu va trebui să plătească nimic în plus dacă are nevoie doar de medicamentele, dispozitivele şi serviciile cuprinse în acest pachet de bază. Pentru restul, va da o coplată sau va trebui să se asigure suplimentar.

Pachetul va cuprinde servicii medicale profilactice, de consultaţie, de diagnostic, curative, de recuperare şi paliative (de ameliorare a bolii). În plus, el va conţine o listă de medicamente, materiale sanitare, dispozitive şi alte mijloace terapeutice.

2 Mai sunt asiguraţi copiii până la 18 ani şi tinerii care studiază până la vârsta de 26 de ani, cu condiţia să nu aibă venituri din muncă. De asemenea, şi tinerii până în 26 de ani care provin din sistemul de protecţie al copilului şi nu muncesc sau nu primesc ajutor social.

3 Soţul, soţia sau părinţii celui asigurat, dar care sunt în întreţinerea sa, pot fi şi ei asiguraţi, cu condiţia ca venitul celui din familie, împărţit la toţi membrii, să nu depăşească venitul mediu brut. Dacă depăşeşte, persoana care câştigă bani va trebui să plătească o primă de asigurare pentru toţi ceilalţi, care va fi stabilită ulterior.

4 Mai sunt asiguraţi persoanele cu handicap, bolnavii cronic, femeile însărcinate şi lăuzele care nu au venituri din muncă, pensie sau alte surse.

5 Dovada calităţii de asigurat se face cu cardul naţional de sănătate. Cei care nu sunt asiguraţi sau nu au cardul la ei primesc servicii şi medicamente doar în limita unui pachet minimal de servicii: urgenţe, boli cu potenţial epidemic şi cele pentru care statul are program de imunizare gratuit, monitorizarea gravidelor şi a lăuzelor, anumite servicii de planificare familială.

Citeşte aici continuarea!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite