10 cutremure în 5 ore. Cum explică directorul Institutului pentru Fizica Pământului valul de seisme din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mircea Radulian Foto Adevărul
FOTO Mircea Radulian Foto Adevărul

Valul de cutremure din Marea Neagră, produse în această dimineaţă, într-un interval de câteva ore, este un fenomen neobişnuit, care se petrece o dată la trei, patru ani. „Zona Mării Negre are activitate seismică, dar nu este foarte activă”, a explicat pentru „Adevărul”, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cel mai mare cutremur în mare, de 7 pe Richter, a fost în 1902.

„Activitatea seismică, de foarte multe ori, mai ales pentru cutremurele aflate în partea superioară, în crustă, apare sub formă de frecvenţe seismice. Cu alte cuvinte, e vorba de aceste grupări de cutremure, apărute în intervale scurte de timp şi în aproximativ în acelaşi loc, bine definit. Dacă ele sunt obişnuite în zone precum Vrancea, în mare se produc destul de rar”, a declarat specialistul.

Potrivit acestuia, magnitudinea de 3.7 pe Richter, a celui mai mare din cele nouă seisme produse în această dimineaţă, nu e motiv de îngrijorare. Mai mult, ele nu pot prevesti un cutremur în zona Vrancea, punctează reprezentantul INFP. 

Imagine indisponibilă

Cel mai mare cutremur din Marea Neagră, în 1902

„E o descărcare de energie în zona Mării Negre, e în urma unei acumulări şi apar astfel de descărcări, dar e la scară mică. Nu e nimic de speriat. Aceste cutremure apar la intervale de câţiva ani în Marea Neagră. Nu au însă o regulă. Pot apărea şi două trei frecvenţe într-un an şi apoi să nu mai apară deloc. Faptul că sunt în mare, departe de ţărm şi de localităţi, e un lucru bun pentru că atunci şi efectele sunt mai mici. Altfel, undele se propagă tot prin pământ. Cel mai important element e următorul: cu cât distanţa e mai mare de localităţi, cu atât e mai bine”, a conchis Radulian.

Directorul ştiinţific al INFP a mai spus că cel mai mare cutremur produs în Marea Neagră a fost în 1902. „A fost cu magnitutine 7 şi a fost urmat de multe cutremure”, a explicat Radulian.

Zece cutremure s-au produs, miercuri dimineaţă, în Marea Neagră, cel mai mare având magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter.

Între 5.42 şi 6.41 s-au înregistrat şase cutremure în Marea Neagră, toate la adâncimea de cinci kilometri.

Primul s-a produs la ora 05:42:32 şi a avut magnitudinea 3.1 pe scara Richter. Al doilea a avut magnitudinea de 3,7 grade şi s-a produs la ora 05:51:02, tot la adâncimea de cinci kilometri. Ulterior până la ora 11.45 au mai avut loc alte patru cutremure.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite