9 alimente recomandate în timpul verii. Ce nu este bine să consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Alimentaţia din timpul verii joacă un rol foarte important asupra stării noastre generale de sănătate. Vara, din cauza temperaturilor ridicate, procesul de digestie este mai lent şi este bine să consumăm cât mai multe fructe şi legume. Acestea au un conţinut ridicat de apă, sunt bogate în fibre, vitamine şi minerale.

Medicii nutriţionişti recomandă ca vara să consumăm cât mai multe alimente sărace în calorii, răcoritoare, care au un conţinut ridicat de apă şi conţin nutrimente esenţiale pentru organism.

„Este bine ca fructele şi legumele să fie de sezon, adică să mâncăm ceea ce creşte şi s-a copt acum, fiind mult mai bogate în nutrienţi decât fructele şi legumele care nu sunt proaspete. Recomandăm persoanelor care ne trec pagul ca la fiecare masă să-şi umple jumătate din farfurie cu legume proaspete, de sezon. Şi fructele să le folosească la gustare, într-o cantitate mai mica decât legumele. Persoanele care doresc să slăbească ar trebui să consume cinci mese pe zi, trei să fie mesele principale şi două gustări, iar porţiile să fie cât mai mici”a transmis nutriţionistul Iulia Hădărean, de la Centrul Medical Asteco.

Alimentaţia cardiacilor şi a diabeticilor

În ceea ce priveşte alimentaţia pacienţilor cardiaci în timpul verii, aceştia au nevoie de o hidratare suplimentară. „ Persoanele care au probleme cu tensiunea pot consuma fructe şi fructe şi legume ca orice altă persoană. Acestor categorii de pacienţi le condiţionăm aportul de sodiu  şi ne asigurăm că se hidratează suplimentar” a completat nutriţionistul. 

Şi diabeticii trebuie acorde alimentaţiei o atenţie sporită.  „Alimentaţia persoanelor cu diabet este la fel ca pentru o persoană care-şi doreşte să mănânce sănătos, dar ţinem cont de glucide, de carbohidraţi, mai ales pentru cei care fac insulină, în funcţie de dozele necesare”, susţine Iulia Hădean.

Nouă alimente recomandate pe timp de caniculă

1. Porumb copt

Acesta este un aliment bogat în fibre şi are un conţinut scăzut de calorii. Poate fi consumat atât cu sare cât şi cu unt. Porumbul conferă rapid senzaţia de saţietate şi potoleşte pofta de mâncare.

2. Pepene verde

Acesta ar trebui să fie nelipsit din alimentaţia zilnică fiindcă are un conţinut ridicat de apă. Pepenele verde hidratează organismul şi nu îngraşă, având un conţinut sărac în calorii. Peste 90 din compoziţia unui pepene verde fiind apă. Cercetările susţin că pepenele verde  stopează dezvoltarea celulelor canceroase. Mai mult, pepenele verde are în compoziţie licopen (antioxidant) care combate radicalii liberi şi hidratează corpul cu electroliţi, fiind o sursă excelentă pentru vitamina D.

3. Dovlecei

Dovleceii sunt un aliment ideal pentru zilele călduroase de vară. Aceştia reprezintă o mâncare uşoară, preparată rapid care nu îngraşă. O felie de dovlecel conţine 20 de calorii, 0 grame de grăsimi şi colesterol.

4. Castaveţi

Castraveţii conţin peste 95 la sută apă şi are un rol esenţial în eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, în castravete se găseşte şi siliciu, acesta fiind important pentru sănătatea ţesuturilor, unghiilor şi a părului. Siliciu reduce tensiunea şi nivelul de colesterol, ajutând la pierderea în greutate.

5. Roşii

Roşiile conţin 95 la sută apă şi sunt un aliment ideal pentru hidratarea organismului. Acestea conţin licopen, care este asociat cu reducerea mai multor forme de cancer.

6. Struguri

Strugurii conţin flavonoide care rolul de a încetini procesul de îmbătrânire. Aceştia mai conţin vitamina A, C şi B6.

7.  Ardeii graşi

Ardeii graşi sunt foarte sănătoşi pentru organism, fie că sunt de culoare roşie, galbenă sau verde. Aceştia sunt un aliment hidratant, conţin între 92-94 la sută apă. Mai conţin antioxidanţi şi vitaminele A şi C.

8. Fructele de pădure

Fructele de pădure conţin fibre şi sunt bogate în antioxidanţi. Fructele de pădure conţin 85-91 la sută apă şi ajută la scăderea în greutate.

9. Kiwi

Kivi conţină mai multă vitamina C decât portocala şi la fel de mult potasiu precum banana. Un singur fruct de kiwi are doar 42 de calorii. Antioxidanţii din kiwi contribuie la sănătatea oculară şi la scăderea tensiunii.

Hidratarea este foarte importantă în timpul verii

Medicii mai recomandă să bem cât mai multă apă vara pentru hidratarea organismului. În apă putem adăuga lămâie, menta, soc sau legume proaspete. Apa se mai poate consuma cu castravete sau cu fructe de pădure.

În zilele călduroase de vară mai sunt sunt recomandate şi infuziile de plante. Acestea au un efect răcoritor şi hidratează organismul.


Ce nu este bine să consumăm vara


Vara trebuie evitate băuturile răcoritoare, care conţin mult zahăr şi nu hidratează la fel ca apa. Zahărul, cafeaua şi alcoolul deshidratează organismul şi nu sunt recomandate în timpul călătoriilor.

Mai trebuie evitate alimentele prăjite şi cele care sunt pregătite în baie de ulei, mezelurile, produsele rafinate (zahăr alb, orez alb, pâine albă, produsele de patiserie), alături de alimentele sărate, care menţin apa în organism. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite