Normele de aplicare a Legii privind exercitarea profesiei de bonă, puse în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesia de bonă va fi recunoscută FOTO Adevărul
Profesia de bonă va fi recunoscută FOTO Adevărul

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică normele de aplicare ale legii privind exercitarea profesiei de bonă. Concret, acestea propun un model de asigurare a serviciilor de îngrijire, supraveghere şi educaţie a copilului.

„Serviciile de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei pot fi prestate în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale sau în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă şi o persoană fizică autorizată, acreditată ca furnizor de servicii sociale. Contractul individual de muncă şi contractul de prestări de servicii prevăd, în anexă, ca parte integrantă din contract, planul de activităţi. Acest plan trebuie să se elaboreze de comun acord cu reprezentantul legal al copilului, în funcţie de numărul de copii/categoria de vârstă a copilului/copiilor, de nevoile individuale ale fiecăruia, ale familiei acestuia”, arată proiectul.

Documentul mai prevede că planul de activităţi se va revizui anual sau ori de câte ori este nevoie, în funcţie de progresul copilului, nevoile individualizate ale acestuia, programul reprezentantului legal.

„Serviciul public de asistenţă socială are obligaţia să asigure reprezentanţilor copilului, la cerere, în mod gratuit, consiliere în vederea elaborării planului de activităţi. Pentru cetăţenii altor state membre, furnizorul de servicii sociale încheie contractul individual de muncă în baza atestatului de recunoaştere a calificărilor/dreptului de exercitare a profesiei de bonă în România, document care se eliberează de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în calitate de autoritate competentă, pentru profesia de bonă", mai arată Ministerul Muncii.

1.300 de românce au certificat de babysitter

Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a arătat că aproape 1.300 de femei fără ocupaţie au fost pregătite la Şcoala Bonelor şi au primit certificat de calificare în meseria de babysitter, recunoscut în toate statele UE, în cadrul unui proiect european demarat în 2010 de fundaţie în parteneriat cu Ministerul Muncii.

„Acest proiect de pionierat a deschis drumul profesionalizării serviciilor de babysitting si a recunoaşterii domeniului îngrijirii copiilor la domiciliu pe timpul zilei pe ca un domeniu respectat, ce trebuie să devină, şi în România, parte integrantă a sistemului naţional de protecţie a copilului”, a spus Silvia Asandi, manager de proiect şi Director General al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.

Tiana Perfect, managerul companiei de recrutare de personal „Perfect Liaison” pe care a fondat-o în 2011, spune că salariul unei bone rareori se situează sub 1.000 de lei. Şi asta în condiţiile în care nu este angajată full-time.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Bone pentru toţi copiii cu bani de la Primărie

În curând, toţi copiii indiferent de statutul social al familiilor din care aceştia provin ar putea beneficia de serviciile unor bone, datorită unui proiect de lege ce va fi iniţiat până la sfârşitul lunii. În plus, proiectul legislativ vrea să reglementeze meseriile de bone şi babysitter, care, potrivit specialiştilor, sunt diferite.

Aproape 1.300 de femei şomere au primit certificat de bonă recunoscut în UE

Aproape 1.300 de femei fără ocupaţie au fost pregătite la Şcoala Bonelor şi au primit certificat de calificare în meseria de babysitter, recunoscut în toate statele UE, în cadrul unui proiect european demarat în 2010 de Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) şi Ministerul Muncii.

Bonele şi îngrijitoarele din Filipine cuceresc România. Asiaticele le dau clasă româncelor la seriozitate şi devotament

Moda bonelor şi menajerelor filipineze a prins foarte bine în România, peste 600 de asiatice fiind angajate ca „fete-n casă“ de familiile de la noi. Avantajele sunt multe: discreţie, devotament, seriozitate, engleză vorbită la perfecţie şi educaţie ca la carte.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite