Noile îndrumări ale Bisericii Ortodoxe, în vremea coronavirusului: Împărtăşania NU e o sursă de infectare, slujbele - doar în aer liber. Sfinţirea caselor se suspendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practica locală a preoţilor de a sfinţi casele credicioşilor este suspendată pe perioada stării de urgenţă, iar slujbele religioase se vor oficia doar în aer liber, cu numărul maxim admis de autorităţi şi cu respectarea distanţei de minim 1 mentru între participanţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

„Adevărul” l-a contactat prin Whats App pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe, Vasile Bănescu, pentru a afla cum se vor desfăşura slujbele şi ritualurile religioase după instituirea stării de urgenţă ca urmare a răspândirii noului coronavirus.


Mass-media au semnalat o serie de cazuri în care preoţi de rang înalt împărtăşau enoriaşii cu aceeaşi linguriţă, iar alţii mergeau din casă în casă pentru a sfinţi locuinţele credincioşilor la începutul Postului Paştelui.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, această din urmă practică – despre care Vasile Bănescu spune că este una locală – se va suspenda pe timpul stării de urgenţă.


„În conformitate cu noile cerinţe legale, cuprinse în ordonanţa militară dată în starea de urgenţă, toate slujbele religioase se vor săvârşi exclusiv în aer liber (cu numărul maxim admis de autorităţi  şi cu respectarea distanţei de 1 metru între participanţi). În biserici se pot citi doar rugăciuni individuale şi se poate spovedi (individual). Orice slujbă religioasă se va oficia doar afară! Practica (locală) a sfinţirii caselor se suspendă în aceasta perioadă critică”, a declarat Vasile Bănescu.

Împărtăşania – un subiect sensibil


Cu privire la Împărtăşanie, oficialul Bicericii Ortodoxe susţine să ritualul nu este o sursă de infestare cu noul coronavirus, fără să dea alte detalii cu privire la metodele de oficiere a acesteia.


„Sfânta Împartăşanie NU este o sursă de infestare pentru omul credincios. Cei necredincioşi nu se împărtăşesc deloc; doar îşi permit să comenteze pe marginea unei probleme pe care nu au cum să o înţeleagă în absenţa credinţei.  Cei mai slabi în credinţă îşi vor tranşa dilemele în cadrul spovedaniei, împreună cu duhovnicul lor”, a spus Vasile Bănescu.


Mesajul purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe pentru credincioşi este unul care îndeamnă la realism, solidaritate şi conştiinţă civică.

Apel la realism din partea Bisericii


„Patriarhia Română îi îndeamnă pe toţii clericii şi credincioşii să dea dovadă mai ales în această aspră perioadă de mult realism, de solidaritate şi conştiinţă civică, de grijă concretă faţă de ceilalţi. Prudenţa la care suntem chemaţi cu toţii în aceste zile nu înseamnă o clătinare a credinţei. Autoizolarea temporară impusă de situaţia medicală actuală nu înseamnă însingurare şi nici ruperea din comuniune cu ceilalţi. Dimpotrivă, tocmai acum aceasta s-ar putea revigora şi ar putea surpa zidurile indiferenţei care ne separă de obicei. Claritatea judecăţii, caritatea inimii şi comuniunea în rugăciune sunt roade ale credinţei care, într-un asemenea timp al strâmtorărilor şi nedoritelor convulsii sociale, este şi antidot la virusul fricii şi al deznădejdii demobilizatoare”, a mai spus oficialul Patriarhiei.


Miercuri dimineaţă, Cancelaria Sfântului Sinod a dat publicităţii un scurt comunicat pe Basilica.ro în care transmite parohiilor şi mănăstirilor să respecte măsurile autorităţilor şi să coopereze cu acestea.
„Respectarea măsurilor dispuse de autorităţile publice şi cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistenţă religioasă;
Desfăşurarea slujbelor religioase doar în aer liber, de regulă lângă lăcaşul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanţa de minimum un metru între participanţi.”, se arată în comunicatul BOR.

Împărtăşiţi cu mâna sau cu aceeaşi linguriţă


Reamintim că IPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat duminica trecută un serviciu religios în care a împărtăşit sute de persoane cu aceeaşi linguriţă, un alt preot de la Sibiu a folosit mâna pentru a-i împărtăşi pe credincioşi, iar reporterii de la Recorder.ro au transmis că în plină pandemie de coronavirus preoţii merg din casă în casă pentru a sfinţi locuinţele enoriaşilor, argumentând că, în general, feţele bisericeşti „umblă destul de steril”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite