Noi prevederi în Codul Muncii privind concediul de odihnă. Cum se vor recupera zilele după concediu medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concediul de odihnă poate fi recuperat mai uşor după noile prevederi din Codul Muncii  FOTO: Shutterstock
Concediul de odihnă poate fi recuperat mai uşor după noile prevederi din Codul Muncii  FOTO: Shutterstock

Deputaţii au adoptat joi, în calitate de for decizional, un proiect de lege care aduce modificări la Codul muncii, în special în ceea ce priveşte concediul de odihnă. În principal, noua lege prevede că perioadele de incapacitate temporară de muncă nu vor diminua durata concediului de odihnă, chiar dacă se întind pe un an, iar zilele libere legale pot fi recuperate ulterior, în termen de 18 luni. Însă absenţele nemotivate scad vechimea în muncă.

Proiectul de lege depus în februarie de 60 de senatori şi deputaţi PSD, aprobat joi de Camera Deputaţilor şi trimis la promulgare, reglementeaza problema concediilor de odihnă din Codul Muncii.

Documentul arată că zilele libere la care au dreptul angajaţii nu vor fi afectate de perioadele în care angajaţii nu pot munci din motive obiective, până acum acest concediu de odihnă fiind acordat în funcţie de activitatea prestată într-un an calendaristic.

„La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată”, arată noul articol de lege.

Dacă aceste situaţii au survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, „acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu” după ce a încetat situaţia respectivă, „iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate”.

Concediu reprogramat în anul următor

„Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical”, mai prevede modificarea adusă Codului Muncii.

De asemenea, şi în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, ”cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Bani în loc de zile libere doar la plecarea din companie

Iar ”compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă”, mai stipulează actul normativ.

O altă noutate este faptul că „absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”. Fac totuşi excepţie concediile fără plată pentru formare profesională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite