Nobelul încălecat de Securitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 20 de ani, dar mai cu seamă în ultimii cinci, de când a explodat moda postărilor anonime pe site-uri, foştii securişti desfăşoară campania (neoficială) „Urinăm pe voi“.

Este cea mai eficientă campanie din societatea românească.

Nici Procter&Gamble, cu ale sale zeci de milioane de euro cheltuite în publicitatea pentru detergenţi, n-a reuşit să spele mai bine decât fosta Securitate creierele a milioane de români. Ultimul episod din campania „Urinăm pe voi" aparţine colonelului Radu Tinu (60 de ani), fostul adjunct al Securităţii judeţului Timiş, care şi-a desfăcut şi el prohabul şi urinează, pardon!, declară: „Herta Müller are o psihoză. Fabulează mult".

În viziunea colonelului, scriitoarea nu merita Premiul Nobel, pentru că tot ce-a scris despre suferinţele trăite în România lui Ceauşescu sunt nişte invenţii. Acest securist, care a condus supravegherea scriitoarei, mai are şi obrăznicia să spună că Securitatea n-a deranjat-o pe Herta Müller. Este tehnica preferată a securiştilor: minte şi discreditează!

Să ne amintim ce campanii furibunde s-au dus, la începutul anilor '90, împotriva lui Corneliu Coposu, Doina Cornea, Ion Raţiu, Ana Blandiana sau Mircea Dinescu! Asta a fost operaţiunea securiştilor: urinatul pe cei incomozi! Securiştii ne-au scris istoria, ne-au făcut privatizarea, ne-au făcut agenda publică şi ne-au impus valorile.

Pentru tânăra generaţie, declaraţiile securistului Radu Tinu la adresa operei lui Herta Müller reprezintă o anecdotă care se uită repede. Pentru cei care am trăit acele vremuri şi am avut norocul să nu mâncăm bătaie de la securiştii lui Radu Tinu, Iulian Vlad sau Nicolae Pleşiţă, astfel de atacuri sunt menite să ne provoace vomă şi să ne întunece minţile. Pentru cei care au trăit acele vremuri, dar care au mâncat bătaie sau au avut rude care au murit în puşcăriile comuniste, astfel de mârşăvii invită la răzbunare, fără discuţii şi fără judecată.

Peste noi toţi, însă, tineri şi bătrâni, Radu Tinu se urinează. Şi nici nu poţi să te fereşti din faţa jetului, pentru că acesta murdăreşte spaţiul public. Oare merită ca intelectualii noştri să reacţioneze la pişătura securistului Radu Tinu pe Nobelul Hertei Müller?

Nu prin proteste plângăcioase sau declaraţii rafinate, care dau bine la simpozioane. Cu riscul de a fi acuzat de instigare la violenţă, cred că intelectualii români ar trebui să se coalizeze pentru prima dată în cei 20 de ani de orbecăieli şi să pornească la atac.

Vi-i puteţi imagina pe Liiceanu, Patapievici, Pleşu, Dinescu, Blandiana, Radu Filipescu, Liviu Antonesei şi Dan Petrescu (scriitorul!) atacând cu pietrele desprinse din pavaj casa lui Radu Tinu?

Şi după ce-l vor scoate în stradă şi-i vor da foc casei, să-l linşeze în plină zi? (Iar OTV transmiţând live.) Astfel încât, niciodată vreun alt securist să nu mai aibă curajul să urineze pe noi! Nu, nu, aşa ceva nu se poate imagina! Niciodată! Aşa încât, campania „Urinăm pe voi" continuă. ;

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite