Nivelul oceanelor, în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşele de coastă, ameninţate de topirea gheţarilor
Oraşele de coastă, ameninţate de topirea gheţarilor

Topirea gheţarilor ar putea duce la o creştere a nivelului oceanelor cu peste nouă metri în câteva sute de ani, mai mult decât se credea până în prezent.

Descoperirea aparţine cercetătorilor de la universităţile Harvard şi Princeton din SUA, care au publicat un studiu citat de „The Guardian". Sute de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi afectaţi de inundarea zonelor de coastă. New Orleans ar fi înghiţit de ape, la fel şi sudul Floridei, Bangladesh şi Olanda.

Echipa condusă de Robert Kopp de la Universitatea Princeton a arătat că, în ultima perioadă interglaciară, cu 125.000 de ani în urmă, nivelul apelor era cu 6,6-9 metri mai crescut decât în zilele noastre, iar temperaturile de la cei doi poli erau cu 3-5°C mai ridicate. „Încălzirea globală pe care am început s-o provocăm este mai mult decât suficientă pentru a duce la o ridicare a nivelului mării similară cu cea din ultima perioadă interglaciară", explică Kopp.

În cercetarea sa, Robert Kopp a luat în considerare şi posibilitatea topirii calotei glaciare din Groenlanda şi vestul Antarcticii, din cauza încălzirii planetei, spre deosebire de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al cărui raport din 2007 arăta o creştere de 4-6 metri a nivelului oceanelor în câteva sute de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite