Nimic, să nu greşesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al doilea an consecutiv, România ocupă, conform Indexului European al Consumatorului de Sănătate, ultimul loc în clasamentul serviciilor medicale publice. Mai exact, 34. În acest top 3 al ruşinii, mai sunt Albania şi Muntenegru. Clasamentul a fost întocmit pe baza unor chestionare completate direct de către pacienţi.

Au fost analizate răspunsuri privind drepturile şi informarea pacienţilor, timpii de aşteptare pentru tratament, rezultatele tratamentelor, prevenţie, accesul la medicamente şi multe alte aspecte esenţiale.

Analiza coincide cu unul dintre cele mai dezastruoase mandate de ministru din istoria Ministerului Sănătăţii. Anul 2017 a fost anul în care nu s-a făcut absolut nimic pentru sănătatea românilor şi nici pentru reforma sistemului medical. Anul Bodog, anul ministrului care răspunde atunci când este întrebat ce face, nimic, să nu greşesc.

Au curs râuri de cerneală pe seama incompetenţei cronice semnalate de domnul Bodog, atât din partea Opoziţiei cât şi din partea propriului partid. Nimic. S-au umplut pagini întregi de moţiuni simple de cenzură, s-au trimis zeci de interpelari. Nimic. S-au consumat mii de ore de dezbateri în spaţiul public. Nimic. A fost admonestat în şedinţă de guvern de un fost prim-ministru. Nimic.

Nu mai vorbesc de nenumăratele crize care au traversat România, crize la care Ministrul Nimic a răspuns printr-o ridicare de umeri şi comunicate abil meşteşugite, unele de-a dreptul minciuni publice.  Vă reamintesc aici doar odiseea epidemiei de rujeolă, care sub atenta lui oblăduire a sărit de la câteva mii de cazuri în ianuarie 2017 la peste 10.000 în ianuarie 2018. Promisiunile de la o lună la alta că stocul de vaccinuri va fi completat. Criza imunoglobinei, declanşată de modificarea unei legi în Comisia pentru Sănătate şi Familie şi cinismul cu care Ministrul Nimic afirma de faţă cu Comisarul European pentru Sănătate că respectivele medicamente există. Criza perpetuată a medicilor de familie, lăsaţi fără bani şi fără perspective, abandonaţi ca o măsea stricată într-o mare de birocraţie, deşi în ţările civilizate ei sunt vârful de lance al sistemului sanitar. Farsa sinistră, simulacrul de examen organizat pentru medicii rezidenţi. Lipsa medicamentelor esenţiale pentru bolnavii de tuberculoză şi asigurarea mincinoasă ca medicamentele vor fi disponibile şi în anul 2018.

Cruci după cruci după cruci, puse de ministrul Nimic unui sistem de sănătate corupt până la os şi profund demoralizat. Prin atitudinea lui şi strania încremenire în proiect, fostul Ministru al Sănătăţii este cel mai mare dezastru din Sănătate. Nu are absolut nici o scuză pentru eşecurile sale plătite în unele cazuri chiar şi cu viaţa de către pacienţi. A avut la dispoziţie Parlamentul, a controlat un întreg aparat de stat, a avut deschidere către mediul academic, către asociaţiile de pacienţi, a avut practic tot.

Nu i-a lipsit nimic. Afară de voinţă şi dorinţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite