Nicolăescu: Vrem să dăm 6-8 milioane de lei Institutului „Cantacuzino”, din economiile la licitaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Nicolăescu promite bani în plus pentru funcţionarea institutului
Ministrul Nicolăescu promite bani în plus pentru funcţionarea institutului

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, vineri, că intenţionează să aloce Institutului „Cantacuzino”, suplimentar, între şase şi opt milioane de lei, din economiile la licitaţiile naţionale, banii urmând să fie folosiţi pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie.

"Dacă vom face economii la licitaţiile naţionale centralizate, atunci vom aloca institutului şase-opt milioane de lei, pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie", a spus ministrul Sănătăţii, în comisiile parlamentare de sănătate reunite pentru discutarea şi avizarea proiectului de buget pe 2014.

Nicolăescu a explicat, cu aceeaşi ocazie, că Institutul "Cantacuzino" ar urma să producă, până la sfârşitul acestui an, 400.000 de doze de vaccin antigripal şi că Ministerul Sănătăţii urmăreşte reluarea funcţionării şi altor linii de fabricaţie.

"Pentru acest sezon, vom primi, în prima decadă a lunii decembrie, 600.000 de doze de vaccin, în urma licitaţiilor organizate de minister, iar în intervalul 15-20 decembrie urmează să primim eşalonat, de la Institutul Cantacuzino, 400.000 de doze de vaccin", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, Eugen Nicolăescu a precizând că o campanie de vaccinare antigripală va fi demarată numai atunci când specialiştii Institutului de Sănătate Publică vor considera necesară imunizarea populaţiei.

În mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.


Grevă generală în sănătate pe termen nelimitat, începând cu 28 noiembrie

Salariaţii din Sănătate vor face grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, care a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

70.000 de semnături au fost strânse pentru declanşarea grevei generale în Sănătate. Profesorul Astărăstoae: s-ar putea să nu ajungem la grevă!

Angajaţii din sănătate au strâns deja peste 70.000 de semnături prin care sunt de acord cu declanşarea grevei generale, în condiţiile în care negocierile care se vor purta cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor vor eşua, din nou.

FOTO 10.000 de medici şi asistenţi au protestat sâmbătă în Capitală. Susţinuţi de medici renumiţi aceştia au scandat: „Vreau să lucrez în România”

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite