Eugen Nicolăescu: societăţile de asigurări s-au umplut de bani, dar bolnavii nu au beneficiat de despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii susţine că medicii români greşesc mai puţin decât cei din UE FOTO: Adevărul
Ministrul Sănătăţii susţine că medicii români greşesc mai puţin decât cei din UE FOTO: Adevărul

În România nu sunt mai multe cazuri de malpraxis decât în alte ţări europene, spune Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. O problemă este însă faptul că oamenii nu citesc legea, mulţi dintre pacienţi nu îşi cunosc drepturile si astfel nu îşi încasează asigurările cu toate că au acest drept, mai arată Nicolăescu.

"Chiar dacă presa a scos la iveală cazurile de malpraxis în ultima perioadă, statistic vorbind, avem un număr de cazuri de malpraxis mai mic decât în alte ţări din Uniunea Europeană. Totuşi, am convenit, împreună cu Colegiul Medicilor din România şi cu Colegiul Medicilor din Bucureşti să facem un grup de lucru pentru a revizui legislaţia actuală. Vrem să vedem de ce legislaţia actuală nu are suficiente prevederi care să micşoreze numărul de cazuri şi care să facă o sancţionare mai rapidă", a declarat Eugen Nicoăescu.

Ministrul a explicat că societăţile de asigurări s-au umplut cu bani, dar nu au făcut niciun fel de plată şi nu au susţinut în vreun fel pacienţii care au fost victime ale greşelilor comise de medici. Nicolăescu speră, însă, la o bună colaborare cu reprezentanţii asiguratorilor.

"Vom avea o întâlnire cu întreaga comisie de supraveghere a asiguratorilor, să vedem care sunt acele modalităţi pe care trebuie să le îmbunăţăţim ca un bolnav care are de suferit din cauza unui malpraxis să poată să fie şi despăgubit. Va trebui să vedem cum se va aplica procesul de mediere, cum se vor selecţiona experţii. Sunt chestiuni tehnice pe care le vom discuta şi cu medicii şi cu comisia de supraveghere a asigurarilor", a conchis Nicolăescu.

Legislaţia, revizuită până la jumătatea anului

Legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă, până la jumătatea anului, având în vedere situaţiile tot mai dese în care medici români sunt suspectaţi sau acuzaţi de malpraxis.

Astfel, Ministerul Sănătăţii intenţionează sã pună în dezbatere publică, până la jumătatea lui 2013, un nou proiect de lege a malpraxisului, arată Mediafax.

Ministerul consideră că legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă, având în vedere situaţiile tot mai dese în care medici români sunt sunt suspicionaţi sau acuzaţi de malpraxis.

Noile prevederi trebuie să introducă noţiuni şi criterii clare pentru o mai bună gestionare a situaţiilor de culpă medicală sau a suspiciunilor de culpă medicală, inclusiv a modului de stabilire şi aplicare a sancţiunilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite