Nicolăescu propune drept de liberă practică pentru rezidenţi la specialitatea pe care au absolvit-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, propune ca medicii rezidenţi să aibă drept de liberă practică atunci când termină un modul, pentru specialitatea pe care au absolvit-o şi să poată fi încadraţi temporar.

Ministrul Sănătăţii a declarat că o astfel de măsură, respectiv de a da drept de liberă practică rezidenţilor pentru specialitatea pe care au absolvit-o, ar putea suplini absenţa medicilor specialişti pe anumite componente.

„Pentru că avem un deficit major de medici, am căzut de acord cu Colegiul Medicilor din România că atunci când un rezident termină un modul, Colegiul Medicilor să poată să îi dea liberă practică pentru specialitatea pe care a absolvit-o prin acel modul. În felul acesta, acel medic rezident poate să fie încadrat temporar, să practice în acea specialitate şi noi putem în felul acesta să suplinim o parte din absenţa masivă de medici specialişti pe anumite componente”, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a precizat că o astfel de măsură este inclusă într-un proiect de lege care va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii săptămâna viitoare.

Pachetul de servicii de bază trebuie însoţit de asigurări private 

Totodată, ministrul consideră că pachetul de servicii medicale de bază trebuie însoţit de un pachet de servicii medicale suplimentare din asigurările private de sănătate, el spunând că nu s-a stabilit însă dacă asigurările private de sănătate vor fi facultative sau obligatorii.

„Strategia noastră este ca pachetul de servicii medicale de bază să fie însoţit obligatoriu de pachetul de servicii medicale suplimentare din asigurări private de sănătate. Şi aici nu am luat încă decizia, va trebui să o luăm în foarte scurt timp, dacă asigurările private de sănătate vor fi facultative, voluntare sau obligatorii", a explicat Eugen Nicolăescu, susţinând că acele două pachete vor asigura mai mult decât se asigură acum în mod real pentru pacienţi.

El a precizat că în prezent se lucrează la estimări şi simulări, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată până la sfârşitul lunii septembrie.

Nicolăescu a menţionat că de pachetul de servicii medicale de bază vor beneficia toţi cetăţenii, fie că sunt asiguraţi, fie că sunt neasiguraţi, iar în acest pachet vor fi incluse servicii de prevenţie, servicii de urgenţă, programe naţionale, majoritatea serviciilor oferite de medicul de familie.

„Toate serviciile esenţiale vor fi incluse în pachetul de bază”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite