Nicolăescu le-a promis medicilor grevişti 6% din PIB pentru sănătate, dar din 2016. Protestele continuă luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolăescu le-a cerut cadrelor medicale să renunţe la proteste
Eugen Nicolăescu le-a cerut cadrelor medicale să renunţe la proteste

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a avut duminică o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii medicilor, care protestează de săptămâna trecută faţă de salariile mici din România. Oficialul le-a promis greviştilor 6% din PIB pentru sănătate, însă abia din 2016, etapizat, în timp ce salariile medicilor ar urma să fie primele indexate când vor fi bani. Liderii sindicali au anunţat că nu renunţă la proteste.

UPDATE: Coaliţia pentru Sănătate a anunţat, duminică, după discuţia cu ministrul Eugen Nicolăescu, reluarea protestelor, luni, la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul de Finanţe, până la rezolvarea problemelor ridicate de ei, după ce nu s-a ajuns la un acord privind dublarea salariilor rezidenţilor, relatează Mediafax.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi secretarii de stat din minister s-au întâlnit cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, după ce cadrele medicale au protestat, de miercuri până vineri, la sediul Ministerului Sănătăţii (MS).

La rândul lui preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astrărăstoae, a subliniat faptul că, într-adevăr, problema salarizării medicilor rezidenţi a fost subiectul asupra căruia nu s-a căzut de acord la discuţiile de duminică.

Pichet luni la Ministerul de Finanţe

"Domnul ministru vrea să ia din interiorul sistemului între 2- 20%, noi nu suntem de acord, solicitarea noastră este către Guvern. Ministerul de Finanţe nu este stat în stat, trebuie să respecte o decizie a Guvernului. Coaliţia solicită dublarea veniturilor medicilor rezidenţi. Pichetele vor continua mâine, când o delegaţie de la Iaşi şi Bucureşti vor merge sub fereastra Ministerului Finanţelor, începând cu ora 11.00", a mai spus Astărăstoae, citat de Mediafax.

El a mai spus că spitalele trebuie să aibă autonomie, şi nu trebuie tratate ca instituţii bugetare, pentru că ele sunt plătite pe bază de contract. De asemenea, este nevoie de o lege care să permită o conducere managerială apolitică, a mai spus Astărăstoae.

Prim-vicepreşdintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a anunţat că, luni, vor fi organizate două pichete unul la Ministerul Sănătăţii şi altul la Ministerul Finanţelor. El a precizat că programul acţiunilor de protest anunţat pentru luna septembrie va fi dus la îndeplinire aşa cuma fost stabilit.

Sepi a mai anunţat că Federaţia Ambulanţa a solicitat să fie inclusă şi ea în Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate.


Eugen Nicolăescu a prezentat duminică concluziile rundei de negocieri cu reprezentanţii medicilor, spunând că principala revendicare a acestora, 6% PIB pentru Sănătate, ar putea fi pusă în practică etapizat, până în 2016, potrivit Realitatea TV.

„Solicitarea cea mai importantă a medicilor e alocarea celor 6% din PIB. Am convenit ca obiectivul să-l atingem în 2016, dar până atunci nu trebuie să se aştepte, e nevoie de o prioritizare a modului de alocare a procentelor. Ducem acest punct de vedere la ministerul Finanţelor şi la Guvern“, a declarat Nicolăescu după discuţiile de la minister.

Ministrul a mai spus, legat de salariile medicilor, că actuala lege unitară de salarizare va fi rediscutată şi revăzută conform unei noi grile de salarizare, lege care va stabili o indexare mai mare pentru salariile mici, în timp ce salariile mari din sistemul medical vor avea creşteri mai mici. 

Nicolăescu a mai spus că se caută mai multe surse de finanţare pentru salariile medicilor, dar că, în măsura în care vor fi bani de creşteri în 2014, aceştia să aibă prioritate.

Modificări în Codul Penal pentru medici

„Vom găsi trei căi de soluţionare: să statuăm clar în legea 95 că medicul în general nu face parte din categoria funcţionarilor publici şi nici nu poate fi asimilată categoria de personal medical celei de funcţionar public. Se poate rezolva aşa“, a spus Nicolăescu, potrivit Realitatea TV.

Ministrul a vorbit cu protestatarii şi despre problemele ce ţin de relaţia pacient-medic. „Există probleme din practică referitoare la confidenţialitatea convorbirilor pacienţi - medici, ce trebuie protejate clar prin lege sub atenţionarea de sancţionare. Ne trebuie aviz de la CSM, dar ne-am angajat să facem acest demers: modificarea Codului Penal astfel încât interceptările convorbirilor medic - pacient aă nu poată fi utilizate în afara cadrului legal“, a declarat Nicolăescu.

Arafat: medicii noştri nu sunt plătiţi corect

Invitat la emisiunea Kilometrul 0 Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a recunoscut că principala problemă a medicilor este cea a salarizării şi că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii caută soluţii.

„Nimeni nu poate să spună că medicii noştri sunt plătiţi corect. Noi încercăm să găsim soluţii prin care să crească venitul medicului”, a explicat Arafat.

Soluţiile lui Arafat: „Poate să se facă permiţănd medicului să aibă o activitate suplimentară în spital, în ambulatoriu sau chiar în spital, pentru pacienţii care vor neapărat la medicul respectiv, şi care ar plăti o taxă din care cea mai mare parte o ia medicul, apoi echipa lui şi spitalul”.

Acesta a mai spus că cei mai dezvantajaţi de sistem sunt medicii rezidenţi, care primesc acum în jur de 700 de lei. Ministerul Sănătăţii are însă de gând să le dubleze salariile, până la 1.400, 1.300 de lei, pentru ca rezidentul să se descurce. „Peste tot (în alte state – n.red.) rezidenţii au un salariu de început mic, dar care le permite să trăiasca decent. La 700 de lei nu-şi permite să trăiască decent”, a explicat secretarul de stat.

Medicii ies în stradă în perioada 18-27 septembrie

Medicii au protestat zilnic de miercuri. 18 septembrie, în faţa Ministerului Sănătăţii faţă de salarizarea din sistemul medical, ameninţănd cu demisii în bloc în cazul nerezolvării acestui aspect. Sindicaliştii au anunţat că vor picheta luni şi sediul Ministerului de Finanţe.

Începând de miercuri şi până pe 27 septembrie, între orele 11-13, cadrele medicale din toată ţara vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor. Medicii vor veni prin rotaţie în Bucureşti, după cum au anunţat reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi nu vor pune în pericol activitatea medicală din spitalele unde lucrează.

Dacă în această perioadă autorităţile nu le rezolvă revendicările, cadrele medicale ameninţă cu mitinguri şi marşuri de protest care vor bloca şi activitatea din unităţile medicale.

Vor 6% din PIB pentru Sănătate 

Principala solicitare este alocarea treptată a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sănătate şi majorarea lefurilor care nu au suferit nicio modificare încă din anul 2010.

„Noi de trei ani şi jumătate nu am primit nicio mărire de salariu, ba mai mult, un an am avut acele tăieri de 25%. Am spus foarte clar că ne dorim condiţii mai bune pentru pacienţi, dar şi că vrem să fim plătiţi corect şi la timp”, a declarat Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas.

Acesta a explicat că la pichete vor participa zilnic 120 de persoane. Astfel, pe data de 19 septembrie vin la Bucureşti cadre medicale din judeţele Buzău, Cluj, Vrancea, Vâlcea, Arad şi Hunedoara, în timp ce pe 20 septembrie sunt aşteptaţi medici şi asistenţi medicali din judeţele Argeş, Sibiu, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dâmboviţa şi Timiş, se arată în calendarul stabilit de coaliţie.

Pe aceeaşi temă:

Protestele în Sănătate continuă. Cadrele medicale ies în stradă şi vineri. Ministrul Sănătăţii i-a invitat duminică la discuţii

Vineri este a treia zi în care sunt programate proteste în faţa Ministerului Sănătăţii. In cursul zilei de ieri, ministrul Eugen Nicolăescu a discutat cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi i-a îndemnat să renunţe la manifestările în stradă. Ulterior, i-a invitat la sediul instituţiei, pentru a dezbate problemele stringente din sistem. Întâlnirea urmează să aibă loc pe 22 septembrie, începând cu ora 11.

Au pus halatele în cui şi au ieşit în stradă. 150 de cadre medicale au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii

Peste 150 de medici şi asistenţi medicali au pus halatele în cui şi au ieşit miercuri în stradă. Protestează faţă de salariile mici, suprasolicitarea din spitale şi procentul mic din PIB alocat sănătăţii. „Vrem dreptate pentru Sănătate!”, au scandat la unison cei prezenţi în faţa Ministerului Sănătăţii, instituţie care nu a avut până acum niciun fel de reacţie oficială.

Medicii încep miercuri protestele. Activitatea acestora nu va fi încă blocată

Începând de miercuri şi până pe 27 septembrie, între orele 11-13, cadrele medicale din toată ţara vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor. Medicii vor veni prin rotaţie în Bucureşti, după cum au anunţat ieri reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi nu vor pune în pericol activitatea medicală din spitalele unde lucrează.

VIDEO Secţiile private în spitalele publice, soluţia ministrului Sănătăţii pentru creşterea veniturilor medicilor

Eugen Nicolăescu a spus la Focşani că deocamdată este vorba de un proiect pilor, care va demara la începutul anului viitor cu 12 spitale din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite