Nicolae Iorga văzut de Valeriu Râpeanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar doctor Valeriu Râpeanu este unanim recunoscut ca fiind cel mai important exeget şi editor al operei lui Nicolae Iorga, însoţind de fiecare dată reeditările cu un amplu aparat critic.

Iată de ce, la aniversarea a 150 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga, l-am rugat pe prietenul meu aproape nonagenar, ca şi mine, Valeriu Râpeanu, să schiţeze un portret al marelui istoric.

Iată acest portret:

„Cel care a întruchipat în gradul cel mai înalt ideea de patriot, cel căruia - aşa cum s-a spus - nu-i putem afla nicio contradicţie în ceea ce priveşte istoria, prezentul şi viitorul ţării sale, cel care ne-a dat o perspectivă nemuritoare despre civilizaţia românească, cel ce n-a obosit să cerceteze istoria poporului român în legătură cu istoria celorlalte popoare, a fost asasinat cu sânge rece, cu bestialitate, la capătul uneia dintre cele mai murdare campanii de denigrare. El a fost ucis la capătul a luni de zile de pregătire a asasinatului, de care au ştiut şi autorităţile vremii până la cel mai înalt nivel, dar n-au făcut nimic pentru a împiedica această odioasă crimă.

Iorga a murit ca un erou şi s-a alăturat prin gestul său nemuritor celor pe care i-a nemurit în paginile sale.

Arareori gândirea, scrisul, fapta s-au împletit organic într-una şi o singură fiinţă numită Nicolae Iorga, pildă nemuritoare pentru toate generaţiile de români.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite