Neurochirug, despre cazul atipic al directoarei spitalului din Vaslui, infectată cu COVID-19: Sunt modificări majore în creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neurochirurgul Vlad Ciurea Foto Eduard Enea
Neurochirurgul Vlad Ciurea Foto Eduard Enea

Celebrul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit recent despre cazul atipic al managerului Spitalului din Vaslui, infectat cu Covid – 19, precizând că virusul produce modificări majore în creier, astfel de cazuri fiind remarcate şi  după gripa spaniolă.

„Căderea este bruscă pentru că nu avem date încă despre acest virus să putem spune că se duce numai în dreapta, numai în stânga sau numai în centrul creierului. Din nefericire, sunt cinci leziuni dovedite, în momentul de faţă, la nivelul creierului şi doamna (n.r. managerul de la SJ Vaslui) cred că a fost afectată în totalitate, pentru că linia vitală a creierului, trunchiul cerebral a fost afectat, trunchiul cerebral, care n-a mai funcţionat. O persoană tânără, la 43 de ani, e în plină putere. De ce n-a mai funcţionat trunchiul cerebral? Înseamnă că s-au produs modificări majore. Sunt două elemente: celula nervoasă care n-a mai putut funcţiona şi întreg sistemul vascular care n-a mai adus oxigen şi sânge în centrii nervoşi”, a declarat neurochirurgul Vlad Ciurea la o emisiune Digi 24.

Specialistul a precizat că acest virus poate ataca sistemul nervos şi produce afectarea celulei nervoase în totalitate.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost întrebat, joi, despre starea de sănătate managerului Spitalului Judeţean Vaslui, confirmat cu Covid-19 şi care a fost transportat la o unitate medicală din Bucureşti pentru terapie de specialitate.

“Este o stare stabilă. După o izolare la domiciliui de mai multe zile a prezentat fenomene neuro-cerebrale, cu modificări de edem cerebral, ce a necesitat terapie de specialitate, în acest moment starea este mai bună”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Psiholog de profesie, managerul Spitalului Judeţean Vaslui, în vârstă de 43 de ani, s-a izolat acasă cu fiul său, unul dintre tinerii din grupul adus de la Costineşti, infectat cu coronavirus. Şi-a monitorizat singură saturaţia sângelui, neştiind că, în cazul său, virusul i-a atacat creierul. Fiul său a găsit-o în stare de inconştienţă, în comă.

Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, este internată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală, în stare gravă, după ce marţi, 11 august, a fost diagnosticată cu COVID-19.

Ana Rinder (43 ani) a ajuns în comă la spitalul din Vaslui, în dimineaţa de 11 august, după ce fiul ei a găsit-o căzută în stare de inconştienţă în casă. De la începutul lunii august, atât ea, cât şi fiul ei se aflau în carantină la domiciliu, adolescentul fiind contact direct al tinerilor confirmaţi pozitiv în cazul focarului de la Costineşti. 

Pentru că nu au prezentat simptomatologie, asemenea celorlalţi asimptomatici din grup s-au izolat la domiciliu, aşteptând să treacă cele două săptămâni specifice perioadei de incubaţie a virusului. 

Potrivit apropiaţilor, în cursul serii de 10 august, managerul spitalului din Vaslui a început să prezinte semne de boală (pierderea gustului), însă a crezut că acestea ar fi doar pe fond psihic. Pe parcursul nopţii, starea de sănătate s-a degradat, apărând febra foarte puternică, dar Ana Rinder, persoană care nu suferă de alte afecţiuni medicale, a apreciat că poate gestiona situaţia până dimineaţă.

La primele ore ale dimineţii, însă, fiul ei a găsit-o căzută pe hol şi a cerut ajutor la 112. La faţa locului, s-a deplasat un echipaj SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, care a preluat pacienta şi a transportat-o la spital. După evaluarea iniţială, medicii au diagnosticat-o cu comă, gradul I-II, iar, ulterior, investigaţiile tomografice aveau să evidenţieze un edem cerebral masiv. 

Depăşiţi de situaţie, medicii din Vaslui au solicitat sprijin Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, hotărându-se transferul pacientei la Bucureşti. Pentru a nu-i pune în pericol starea de sănătate, la Vaslui a fost trimis un elicopter de mari dimensiuni din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite