Nelu Tătaru: S-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare care erau prevăzute pentru 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A patra etapă de relaxare se amână
A patra etapă de relaxare se amână

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat, luni, că măsurile de relaxare care erau programate să fie aplicate de la 1 iulie vor fi amânate din cauza creşterii din ultimele zile a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

„Discutăm recomandările Grupului tehnico-ştiinţific. S-a evaluat tot ce a însemnat cele două asăptămâni, în care au crescut cazurile noi, cazurile în ATI, decesele. Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie. La nivelul grupului tehnico-ştiinfic s-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

În ceea ce priveşte introducerea unor restricţii ministrul a precizat că ele vor fi punctuale şi vor viza zonele grav afectate.

„Dacă este transmitere comunitară accentuată, ne gândim la măsuri punctuale – izolarea, carantinarea zonei respective”, a mai spus ministrul.

„Eu gândesc o viaţă cvasinormală spre sfârşitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat.Fiecare măsură de relaxare am gândit-o în funcţie de cum putem face faţă pandemiei. Fiecare măsură conţinea norme şi contăm pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civilă. Când doar o parte respectă înţelegerea, ajungem la situaţia de astăzi. Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluţia şi în funcţie de rezultate vom lua măsuri.Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a însemnat acest weekend. Suntem pregătiţi ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

„Chiar dacă suntem mai pregătiţi, avem echipamente, virulenţa virusului este aceeaşi. Acum 3 săptămâni aveam indicele de transmitere de 0,6, acum avem 1,4”, a adăugat acesta.

Ministrul a vorbit şi despre costurile acestei pandemii.

„Încă n-am terminat partea medicală, există o parte economică şi spre toamnă o parte politică. Unii s-au grăbit şi au intrat pe partea politică. Negarea a tot ce a fost şi trecerea pe politică, cred că nu e momentul să ne jucăm cu viaţa românilor. Aproape toată clasa politică. Suntem puţin cei care tragem alături de populaţie şi corp medical. Populaţia a tras două luni de zile, când a stat în casă. Nu trebuie să folosim un moment de derută şi în rândul populaţiei. 687 milioane lei a costat doar carantina”, a spus oficialul care a lăudat corpul medical care şi-a făcut datoria în această perioadă. „Corpul medical şi-a făcut datoria. Dacă vrem să stricăm ce a făcut acest corp, haideţi să ieşim la tribuna Parlamentului, în stradă, pe Facebook să bagatelizăm. E un corp medical care a obosit, dar nu se va lăsa. Avem şi pregătirea psihică în acest moment”, a spus Nelu Tătaru.

„Ca să avem valul doi, trebuie să terminăm acest val unu. Încă n-am terminat acest prim val. Încă n-am ajuns la acea viaţă cvasinormală. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoaşe, în care a doua e mai virulentă. Dacă la prima exista un instinct de conservare, acum nu mai există la nişte concetăţeni de-ai noştri.Se poate muri la 30 şi ceva de ani fără a avea alte comorbidităţi. Depinde de noi cum se va manifesta acel val doi”, a mai precizat oficialul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite