Nelu Tătaru: Nu suntem într-un colaps medical. Dacă mai menţineam atitudinea măcar două săptămâni, poate că acum eram la baza pantei descendente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, luni, că nu suntem în colaps medical, întrucât există suficiente locuri în spitale, chiar şi în secţiile de terapie intensivă, unde avem internaţi 243 de pacienţi în prezent. Acesta afirmă, însă, că trebuie gestionat numărul de cazuri, în special al pacienţilor în stare gravă, care vor ajunge să aglomereze paturile de terapie intensivă care sunt limitate.

”Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de cazuri la Terapie Intensivă, adresabilitatea la serviciile de urgenţă este încă acceptabilă, avem asimptomaticii sau cu simptome uşoare care au solicitat externarea, avem locuri în spitale”, a declarat, luni, Nelu Tătaru, la Galaţi.

Ministrul a precizat că ”râmâne gestionarea de la o zi la alta a numărului de cazuri şi în special cei cu simptomatologie severă care vor aglomera la un moment dat Terapiile Intensive”.

”Dacă mai menţineam atitudinea măcar două săptămâni, poate că acum eram la baza pantei descendente. Ne-am grăbit, cred, să recomandăm politic anumite idei. Anumite idei care s-au perpetuat, precum bagatelizarea ce-a fost, efortul de peste trei luni de zile, precum şi neîncrederea în existenţa unui virus. Poate că suntem subiectivi, dar cei din exteriorul ţării noastre nu sunt subiectrivi, sunt obiectivi şi vor lua decizii în privinţa noastră”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Tătaru a explicat că luni vor fi mai puţine cazuri anunţate, întrucât numărul de testări a fost mai mic în weekend.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă România se va întoarce la starea de urgenţă, în contextul în care numărul de persoane infectate a crescut semnificativ.

„Nu văd în acest moment un pericol pentru (n.r. – întoarcerea la) starea de urgenţă, dar recomand în acelaşi timp menţinerea şi  păstrarea acelor precauţii. Nu putem discuta doar noi – dumneavoastră şi cu mine- despre ce ar trebui să facem. În acest moment gestionăm situaţia, locurile sunt în Terapie Intensivă, vizualizăm o relaxare atât a populaţiei civile, cât şi a personalului medical într-o oarecare măsură. Recumand în continuare păstrarea acelor precauţii. Când am venit am intrat în corturi, am intrat în unitatea de primiri urgenţe pentru a vedea cum se manifestă personalul şi cât de aglomerat este. Dacă n-am văzut aglomeraţie, am vazut un piuc de relaxare din partea personalului medical”, a spus Nelu Tătaru.

Ce spune ministrul Sănătăţii despre Legea carantinei

Întrebat la cine se referă când spune „ne-am grăbit”, atunci când s-a referit la măsurile de relaxare, Nelu Tătaru a răspuns: „La o parte a eşichierului politic, care a ţinut să acapareze un punctaj politic tocmai pe sănătatea românilor, pe suferinţa oamenilor, pe cei peste 1.800 de decedaţi sau pe un corp medical care acum, în momentul ăsta, sincer vă spun – îi văd deznădăjduiţi după trei luni de muncă, (o activitate – n.r.) care nu nu numai că nu a fost apreciată, dar în momentul ăsta chiar se calcă pe acea muncă. Măsurile de relaxare erau asumate cu creşterea numărului de cazuri, în condiţiile în care se respectau nişte norme. Fiecare măsură de relaxare (n.r. – a fost luată) de comun acord cu agentul economic, dar în spatele acelei măsuri am mers cu o serie de norme de funţionare şi de desfăşurarea a acelor activităţi. Respectarea acelor norme trebuia să aducă doar un minim de creştere, urmat de o scădere progresivă”.

Nelu Tătaru spune că Legea carantinei va trece de Parlament, chiar dacă este criticată de opoziţie.

„Eu cred că Legea carantinei va trece, că nu-şi permite nimeni să vicieze o evoluţie care ar trebui să  fie normal. Avem o vară în care românii trebuie să trăiescă cvasi-normal. Vom trăi cu existenţa unui virus, la o manifestare subliminală, dar să ajungem la momentul acela”, a mai spus Nelu Tătaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite