Neîntreruptibilii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de stat Electrica SA este foarte aproape de a intra în insolvenţă.

Cum a ajuns "campionul energetic naţional de pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu, să meargă cu căciula în mână la Ministerul Economiei să ceară ajutor?

Datoriile companiilor CFR şi Oltchim către Electrica sunt uriaşe. Numai CFR are de plătit "la curent" circa 170 de milioane de euro. Datoriile Oltchim au fost reeaşalonate. Cele ale CFR, însă, nu. De ce nu-şi plăteşte CFR datoria? Nu are nicio grabă, nu i se poate întâmpla nimic.

Potrivit legii este o companie strategică, deci neîntreruptibilă. Nu poate fi scoasă din priză pentru că are datorii. Din acelaşi motiv, pentru că este o companie "strategică", nici nu a fost privatizată până acum. Vecinii maghiari şi-au privatizat compania de stat de căi ferate şi acum se pregătesc să o privatizeze şi pe cea de transport aerian.

Statutul de companie neîntreruptibilă a CFR şi managementul prost a făcut-o să să acumuleze datorii totale la furnizorii de energie electrică de circa 250 de milioane de euro.

Bine, nu m-apuc acum să-i plâng de milă nici companiei Electrica. Adevărul a scris cum o altă companie de stat, Hidroelectrica, adevăratul campion al companiilor energetice din România, a vândut energie ieftină indienilor de la ArcelorMittal, aceştia au vândut surplusul de energie către Electrica care a vândut-o mai departe traderilor la preţul pieţei făcând un profit bun.

S-au găsit deci soluţii pentru Electrica. Revenind la neîntreruptibilul CFR, până la urmă este vorba de incompetenţa celor două ministere, al Economiei şi al Transporturilor. Acum, cei de la Electrica cer Ministerului Economiei, să anuleze statutul de companie neîntreruptibilă pentru CFR. Nu se va întâmpla acest lucru. Neîntreruptibilii au imunitate!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite