Ne luăm după partenerul strategic sau o ţinem pe-a noastră?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare

Dacă americanii ne sunt sursă de inspiraţie, ar fi oare cazul să extindem experienţa şi dincolo de lista mereu împrospătată şi în creştere de echipamente militare vechi şi noi pe care, având atâţia bani de cheltuit, armata noastră le achiziţionează entuziast din SUA, pregătindu-se pentru frumoasa paradă de 1 Decembrie?

În acest sens, trecând în registrul problemelor serioase şi cu impact social real, atunci ar fi posibil să ne închipuim că, într-o situaţie limită, chiar şi guvernanţii noştri de acum, aşa cum sunt şi cât pot ei, s-ar putea gândi dacă realitatea le va impune să analizeze cu atenţie decizia luată de Preşedintele Biden privind impunerea vaccinării obligatorii.  

"În total, obligativitatea de vaccinare va privi aproximativ 100 de milioane de cetăţeni americani, adică două treimi din cei care lucrează" - a spus Biden explicând raţiunile şi consecinţele decretului prezidenţial. În categoria celor care trebuie să se vaccineze (şi nu doar să se testeze la intervale regulate ca până acum) se numără totalitatea celor 4 milioane de funcţionari federali, plus toţi contractanţii cu care colaborează agenţiile federale, personaul caselor de bătrâni care primesc subvenţii federale (17 milioane de persoane) precum şi şcolile aflate sub control federal (şcoli militare şi şcoli pentru populaţia din rezervaţiile indiene). Nu este scutit nici sectorul privat deoarece, imediat, Departamentul muncii va decide obligaţia de vacinare sau de efectuare a unui test săptămânal pentru toţi cei care-şi desfăşoară activitatea în companii cu peste 100 de salariaţi, asta însemnând alte aproximativ 80 de milioane de persoane. În planul de vaccinare obligatorie, spun cei de la Business Insider, este prevăzută şi o serie lungă de amenzi pentru salariaţii care se vor sustrage acestei măsuri, acestea ajungând până la 14.000$ de persoană. 

Există studii sau sondaje pe care să fi indicat nivelul de acceptabilitate pentru o asemenea măsură drastică? 

vaccinare

Există mai multe surse care indică un răspuns majoritar poziiv din partea populaţiei, vezi, spre exemplu, studiul publicat de QUALTRICS (îl aveţi aici)  în urmă cu câteva zile pe baza unui sondaj pe 1000 de salariaţi. Rezultatul este credibil: 60% sprijină vaccinarea obligatorie şi doar 23% spun că vor renunţa la locul lor actual de muncă în cazul în care s-ar impue o asemenea obligativitate. 

Mai multe mari companii nici n-au aşteptat decizia lui Biden pentru a aplica asemenea măsuri. Companii precum Alvarez &Marshall sau CNN au anunţat "toleranţă zero, iar armata americană, aşa cum vă informam într-un articol anterior, a decis vaccinarea obligatorie a personalului său, militari şi civili deopotrivă. 

Un exemplu: toţi cei care lucrează în compania-gigant United Airlines care refuză să se vaccineze nu vor mai putea veni la muncă după data de 2 octombrie. Într-un memorandum intern, direcţia UA anunţă şi că personalul liniei aeriene care refuză vaccinarea din motive religioase, medicale sau personale vor fi trimise în concediu medical sau fără plată pe termen nedefinit, indiferent de natura motivării prezentate sau a funcţiei avute. 

Rămâne de văzut care va fi reaţia statelor federale, foarte important deoarece deja unele grupuri de presiune încep o campanie furibundă împotriva măsurilor impuse la nivel federal, mai ales în ce priveşte adoptarea de reglementări sanitare severe în şcoli. Dar există şi mişcarea contrară, spre exemplu în districtul şcolar din Los Angeles (cel de-al doilea ca mărime din SUA, cu 600.000 de elevi) s-a decis ca toţi elevii cu vârsta de peste 12 ani să fie vaccinaţi.  

Dar, în balanţă, în sens invers, avem reacţia imediată a lui Doug Ducet, guvernatorul republican din Arizona, care a anunţat că va demara acţiuni juridice împotriva deciziei lui Biden, în linia unor acţiuni precedente ale sale: semnarea unei lege în care se interzice şcolilor să ceară purtarea obligatorie de măşti, anunţând în plus şi că şcolile care vor face totuţi acest lucru nu vor mai fi eligibile pentru acordarea unora dintre fondurile federale de luptă împotriva Covid-19 care se află sub control statal.  

J.B.Vance, candidatul republica pentru Senat din partea statului Ohio, merge chiar cu un pas mai departe şi cere americanilor care lucrează în sectorul afacerilor "să nu se supună" măsurilor anunţate de Biden privind vaccinarea.   

Intrăm deci în în altă dimensiune a joscului, extrem de periculoasă, care se numeşte "chemarea la nesupunere civilă". Periculoasă mai ales pentru că, mai ales în SUA, nimeni nu poate garanta momentul în care miliţiile locale, ieşite de sub orice control al statului şi comportându-se cum s-a văzut în cazul asaltului împotriva Capitoliului, la auzul unui asemenea tip de mesaj, nu vor ieşi la atac împotriva celor care ar dori să aplice vaccinarea obligatorie decisă de "tiranul geriatric" cum numeşte Vance pe Preşedintele Biden. 

Opoziţie susţinută şi de un nume celebru de la republicani, senatorul Rand Paul: 

Mi se pare interesant că toată această dezbatere publică intensă, dar şi măsurile anunţate de Biden, au loc într-o societate unde nivelul de vaccinare completă (două doze) este peste 62%, conform datelor oferite de Centrul pentru combaterea şi prevenirea maladiilor. 

Nu mai amintesc de nivel de vaccinare atins de neruşita campanie naţională de la noi, asta intră în răspunderea istorică directă a celor care o gerează incompetent. Dar rămâne cealaltă necunoscută, adică lipsa unei dezbateri reale naţionale, bazată pe cifre credibile şi multiple sondaje pentru a vedea reacţia pupulaţiei la ideea vaccinării obligatorie care începe să se impună şi în unele state europene, Italia spre exemplu. 

Ghinion. Mare ghinion. Deci şi în concluzie, ne luăm după partenerul strategic sau ne pierdem în ceaţă şi-o ţinem pe-a noastră, adică nici aşa, nici aşa? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite