Nababa din Teleorman. Cum a ajuns o bătrână de 93 de ani să doneze 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donaţie consistentă pentru Catedrala Mântuirii Neamului: 10.000 de lei. Banii nu provin de la vreo firmă sau de la vreo familie înstărită, ci de la o bătrână de 93 de ani din Saelele, judeţul Teleorman, care trăieşte dintr-o pensie de 500 de lei pe lună. Gestul femeii e de înţeles. „Aici este şi contribuţia Bisericii Ortodoxe care susţine că o persoană care donează o sumă mare va fi pomenită ca ctitor”, arată psihologul Mihai Copăceanu.

Potrivit ziarului „Lumina”, Gherghina Vasilescu, care nu a fost căsătorită şi se află în grija unor rude, a renunţat la propriile plăceri şi nevoi şi a mâncat în ultimii ani doar seara pentru că, spune ea, „aşa se simte mai liniştită şi mai liberă”. Banii agonisiţi i-a donat bisericii.

Pasionată de agricultură şi de gospodărie, Gherghina Vasilescu merge duminică de duminică la biserică, povesteşte părintele Cătălin Alexandru Raicu, preotul satului, cel care i-a adus donaţiile în Capitală, la Catedrala Mântuirii Neamului. În timpul unei slujbe bătrâna a aflat şi de construcţia impresionantă din Bucureşti, visul ei fiind să poată păşi în Catedrala Mântuirii Neamului. 

„Pentru că a aflat de la noi preoţii şi de la televizor despre Catedrală, m-a rugat să-i spun ce să facă pentru că doreşte să doneze şi ea bani pentru ridicarea ei. Iar eu, mergând la Bucureşti din trei în trei luni pentru nişte analize, pentru că am o problemă de sănătate, i-am dus donaţiile la Paraclisul Catedralei de fiecare dată, împreună cu un pomelnic, şi i-am adus chitanţele. Din pensia ei de 500 de lei pe lună a donat până acum peste 10.000 de lei. Din sat ea a dat cea mai mare sumă”, mărturiseşte părintele Cătălin Raicu. 

Psiholog: „Doctrina ortodoxă încurajează donaţiile”

Gestul femeii este unul de înţeles, subliniază psihologul Mihai Copăceanu. Surprinzător poate fi doar faptul că Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu analizează aceste cazuri individual, completează specialistul. „Pe modelul oamenilor săraci care fac donaţii există numeroase pilde biblice, în care banul care provine de la persoane sărmane e mai apreciat decât cel care provine de la familii înstărite. Discuţia s-ar pune altfel: în ce măsură biserica ar trebui să primească bani de la aceste persoane sărace”, este de părere Mihai Copăceanu. 

   

Potrivit acestuia, persoanele înaintate în vârstă fac astfel de gesturi de caritate - în special dacă nu au copii sau o familie - pentru a avea un confort psihic. 

„Aici este şi contribuţia Bisericii Ortodoxe Române care susţine că o persoană care donează o sumă mare va fi pomenită şi va fi amintită ca ctitor. Trăieşte într-o doctorină care încurajează un astfel de comportament, pentru că preoţii săptămânal, în timpul slujbei, apelează la oameni pentru donaţii. Asta e politica lor, trăiesc din donaţii. Şi în final, fiecare este liber să aleagă ce face cu proprii bani”, a conchis psihologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite