Muzeul Holocaustului din SUA cere BNR retragerea unei monede comemorative "antisemite"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii au cerut Băncii Naţionale a României să retragă din circulaţie o monedă comemorativă care îl înfăţişează pe patriarhul Miron Cristea.

Reprezentanţii muzeului susţin că fostul lider al Bisericii Ortodoxe Române din perioada 1925-1939, a avut atitudini antisemite şi a militat pentru alungarea evreilor din România, potrivit Associated Press.

Radu Ioan, director din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului a declarat că este "şocat" de decizia BNR de a emite o astfel de monedă. Potrivit lui Ioanid, Miron Cristea, care a fost şi premier al României între 1938 şi 1939, este responsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei. Prin intermediul acesteia, la acea vreme, 225.000 de evrei au fost deposedaţi de cetăţenia română. Sursa citată susţine că Ioanid a cerut retragerea monedei printr-o scrisoare privată către guvernatorul Mugur Isărescu.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Stet, a declarat însă că moneda face parte dintr-o serie numismatică de cinci monede de argint care îi reprezintă pe cei cinci foşti patriarhi ai României care au condus Biserica din 1925 încoace, nefiind vorba de o monedă dedicată doar lui Miron Cristea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite