Musulmanii din Dobrogea petrec de Bayram

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iusein Ibraim (al doilea din dreapta) şi ajutoarele sale  au sacrificat un taur pentru săraci
Iusein Ibraim (al doilea din dreapta) şi ajutoarele sale au sacrificat un taur pentru săraci

Musulmanii au început ieri celebrarea celei mai importante sărbători a Islamului: Kurban Bayram. Sărbătoarea Sacrificiului celebrează credinţa profetului Avram, care, pus să aleagă între dragostea faţă de Allah şi cea faţă de unicul său fiu, optează pentru Creator.

Înduplecat, Allah trimite profetului un berbecuţ pentru a-l sacrifica în locul copilului. La ora 9.00, în curtea familiei lui Iusein Ibraim (40 de ani) din Constanţa nu mai aveai unde să arunci un ac. Bărbatul şi-a adunat câţiva oameni de încredere pentru a-i veni de hac unui taur de 400 de kilograme. „Kurban Bayram! Să aveţi pace în suflet, să aveţi un Crăciun fericit!", le urează un colindător pe româneşte.

Dar pentru săraci

Kurban Bayramul este corespondentul Crăciunului creştin. „Tradiţia e cea mai importantă la noi, musulmanii. Am sacrificat taurul, apoi îl împărţim celor mai săraci", spune Iusein, în timp ce potriveşte mesele pe care va fi aşezată carnea. „Pentru mine şi familia mea, nu păstrez nimic. Trebuie să dăm totul celor mai puţini norocoşi", adaugă el.

Gospodinele au făcut curăţenie în toată casa, iar cuverturile şi ţesăturile decorative lucrate de mână din fire aurii şi de mătase au fost aşezate cu grijă pe paturi.

Invitaţi de onoare: naşii români

Bărbaţii se ocupă de animalele sacrificate, însă tot gospodinele sunt cele care au avut ultimul cuvânt de spus în privinţa bucatelor. Ele au  preparat produsele tradiţionale şi au aşezat masa pentru rude şi prieteni. „Aştept 12 familii în vizită, vor ajunge toţi să-mi calce pragul în aceste zile de sărbătoare. Îmi aştept şi naşii, care sunt români", spune Iusein Ibraim cu mândrie.

Sărbătoarea de Kurban Bayram ţine patru zile, perioadă în care musulmanii îşi vizitează rudele şi sărbătoresc alături de cei dragi. La masa tradiţională din prima seară de Bayram se fac urări, se sărută mâinile bătrânilor, iar copiii veniţi la colindat primesc mult râvnitele delicatese orientale pregătite de gospodine: baclavale şi sarailii. Toţi rostesc urarea tradiţională „Kurban Bayraminiz Mübarek Olsun", adică „Un Bairam fericit!".

Satul turcesc

În România există o comunitate de 70.000 de musulmani, dintre care 97% trăiesc în Dobrogea. În judeţul Constanţa este chiar un sat, Fântâna Mare (fost Başpunar), locuit în întregime de turci, iar copiii învaţă limba română abia când intră la şcoală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite