Munca cu ziua ar putea deveni obligatorie pentru asistaţii social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistaţii social din România care refuză să lucreze cu ziua riscă să-şi piardă banii primiţi de la stat. Cel puţin aşa prevede un proiect de lege înregistrat la Senat de şase deputaţi ai Partidului Naţional Liberal (PNL).

Între altele, proiectul de act normativ prevede înfiinţarea unui registru naţional al zilierilor în care cei care beneficiază de ajutor social sunt obligaţi să se înscrie la cel mult zece zile de la obţinerea ajutorului social. „Iniţiativa este bine-venită şi vine nu doar în sprijinul unor angajatori, ci şi în cel al unor oameni care beneficiază de ajutor social, dar îşi doresc să muncească”, spune Gabriel Chicioreanu, specialist în resurse umane. 

Concret, în scopul verificării forţei de muncă locale, primarii sunt cei care au obligaţia de a întocmi registrul zilierilor, alcătuit pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale sau alţi beneficiari. Tot primarii sunt cei care întocmesc lista cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. 

Mai mult, edilul se va ocupa şi de repartizarea activităţilor. Remunerarea activităţii, norma de lucru, precum şi alte obligaţii şi îndatoriri se stabilesc prin negociere directă între beneficiarul de lucrări şi persoana care prestează activitatea. „Persoanele apte de muncă care refuză participarea la activităţile prevăzute în registrul zilierilor pierd dreptul la ajutor social”, notează parlamentarii.

200.000 de persoane au primit ajutor social în august

Potrivit expunerii de motive, beneficiarii de ajutor social au astfel posibilitatea de a câştiga bani suplimentari muncind cu ziua. 

„Inclusiv un tânăr care abia a terminat liceul are posibilitatea să se ducă să obţină şomaj, ar trebui să se ducă la muncă dacă nu face studii superioare. Ar fi foarte bine ca atunci când obţin ajutorul de şomaj să fie trecuţi şi în acel registru şi chiar să fie chemaţi cu ziua atunci când este necesar. În definitiv, avem un număr ridicat de asistaţi social. Pe de altă parte, experienţa anterioară ne arată că nici acum cei care sunt chemaţi la muncă în folosul comunităţii şi sunt asistaţi sociali nu merg deşi sunt chemaţi de autorităţile locale”, a explicat Gabriel Chicioreanu.

Potrivit expunerii de motive, statisticile Ministerului Muncii arată că aproximativ 200.000 de persoane au primit ajutor social în luna august, iar iniţiatorii consideră că venitul minim garantat „nu este unul consistent”, astfel încât spun că prin propunerea legislativă le oferă persoanelor care primesc ajutor social „posibilitatea să câştige anumite sume de bani în plus lucrând ca zilieri”.

Senatul este prima cameră sesizată în cazul proiectului liberalilor, Camera Deputaţilor fiind for decizional. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite