MS: Problema anestezicelor a fost rezolvată, miorelaxantele sunt deja în distribuţie, managerii spitalelor să se adreseze producătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe spitale au anunţat că nu pot face intervenţii chirurgicale FOTO Adevărul
Mai multe spitale au anunţat că nu pot face intervenţii chirurgicale FOTO Adevărul

Mai multe spitale au anunţat că nu mai pot face intervenţii chirurgicale care necesită anestezie generală din cauza lipsei unor miorelaxante, care fie nu mai sunt în stocurile producătorilor, fie nu s-au mai fabricat.

"Situaţia cu miorelaxantele este următoarea: a existat o perioadă în care au fost anumite deficienţe de aprovizionare şi Ministerul Sănătăţii a fost în direct contact cu Direcţiile de Sănătate Publică pentru a redistribui stocurile şi a aduce două tranşe de 10.000 de fiole, pentru a trece peste acest impas. Această situaţie a fost cuzată, în cazul produsului atracurium, de o pauză de producţie anunţată de producător", a explicat Colintineanu.

Producătorul a reluat producţia înainte de termen şi a comunicat Ministerului Sănătăţii că primul lot, de circa 35.000 de fiole, este deja în distribuţie, a mai spus Laurenţiu Colintineanu.

"Primul lot de circa 35.000 de fiole este deja în distribuţie, este  la distribuitorii din ţară. Necesarul pentru acest produs este de circa 100.000 de fiole pe acest an şi este un angajament ferm că îl va livra", a precizat purtătorul de cuvânt al MS.  

Pentru al doilea produs miorelaxant – rocuronium -, producătorul a suplimentat deja producţia pentru acest an, în urma centralizării solicitărilor primite de la spitale.

"Producătorul a suplimentat deja producţia pentru 2016, în urma centralizării nevoilor. Astfel, prima transă de 35.000 de fiole este deja distribuită. Necesarul anual este de 90.000 de fiole. Din 14 iulie vor fi distribuite lunar câte 10.000 de fiole. Ministerul Sănătăţii face apel la managementul spitalelor şi la compartimentele de achiziţii să se adreseze producătorilor să caute produsul, pentru că el există. Ar trebui să nu mai fie probleme", a mai spus  Colintineanu.

Declaraţiile au fost făcute după ce conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov a anunţat că, din cauza crizei de anestezice cu care se confruntă spitalele din întreaga ţară,  săptămâna viitoare, timp de patru zile, vor fi făcute doar intervenţii chirurgicale urgente, care nu pot fi amânate.

"Este o problemă la nivel naţional, la toate spitalele mari din ţară. Criza de miorelaxante este din cauza producătorilor. Sunt trei produse miorelaxante folosite de noi, de la firme diferite. Unul dintre producători nu mai livrează în România, altul nu mai are stocuri în depozit, iar la al treilea apar probleme între producţie şi livrare“, a declarat Carmen Neculoiu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov..

Potrivit reprezentanţilor spitalului, încă de acum o lună a fost făcută comandă pentru anestezice, însă furnizorii nu le-au livrat nici până acum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite