Motivele pentru care se emigrează masiv, în căutarea unui nou loc de muncă, la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate din forţa de muncă la nivel global e dispusă să se mute FOTO Adevărul
Jumătate din forţa de muncă la nivel global e dispusă să se mute FOTO Adevărul

Jumătate din forţa de muncă la nivel global, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, este dispusă să se mute. Datele se desprind din cel mai recent studiu Global Talent, la care platforma de locuri de muncă BestJobs a fost partener.

Cercetarea arată că nu doar românii sunt dispuşi să plece din ţară pentru un job mai bine plătit peste hotare, mentalitatea fiind aceeaşi peste tot. 

„Orice om de pe această planetă îşi doreşte un trai mai bun, indiferent că este în Statele Unite ale Americii, în Japonia sau în România. Nu atât factorul politic influenţează decizia de a pleca în altă parte, cât cel legat de stabilitate şi, în ultimii ani, de terorism. Mobilitatea pe piaţa muncii e firească, e adevărat că sunt pieţe care oferă mai multă stabilitate din punct de vedere al locurilor de muncă şi din punct de vedere al dezvoltării economiei, dar pe de altă parte, oamenii preferă liniştea. Plus că oamenii încep să se ducă şi către alte domenii de activitate după 30 de ani”, a declarat consultantul în carieră Gabriel Chicioreanu, care nu s-a arătat surprins de rezultatele studiului global, la care au răspuns peste 366.000 de candidaţi din 197 de ţări. 

Tinerii – disponibilitate de deplasare foarte mare

Concret, 57% din candidaţi şi-au exprimat dorinţa de a lucra în altă ţară decât în cea de origine. Din rândul candidaţilor respondenţi, 52% din cei care au afirmat că şi-ar dori să aibă un job într-o altă ţară sunt bărbaţi. Iar în ceea ce priveşte vârsta, majoritatea celor care au declarat că ar vrea să muncească în străinătate au între 20 şi 30 de ani. 

„Tinerii sunt mult mai flexibili, nu au încă familii întemeiate şi atunci disponiblitatea de deplasare este foarte mare. Plus că mai trebuie luat în calcul un aspect important: pe programele Erasmus, mobilitatea e mult mai dezvoltată la studenţi decât la profesori, mare parte din cei care studiază afară, români, iau în calcul posibilitatea de a se întoarce în ţara respectivă pentru a lucra şi pentru a se stabili acolo”, explică Chicioreanu. 

Topul ţărilor şi oraşelor în care candidaţii vor să se mute

Autorii raportului global au întocmit şi un top al ţărilor în care candidaţii şi-ar dori să se mute pentru a lucra. Statele Unite ale Americii sunt pe locul întâi, urmate de Germania, Canada, Australia şi Marea Britanie. În ceea ce priveşte topul oraşelor, candidaţii români tind să menţioneze marile metropole din Europa şi Statele Unite, dar încep să devină atractive şi oraşe din alte regiuni.

Aşadar, Londra, New York, Berlin, Barcelona şi Amsterdam sunt câteva oraşe menţionate de cei care doresc să se relocheze, majoritatea absolvenţi de studii universitare, potrivit studiului citat. Cercetarea a inclus şi angajatorii pentru a oferi şi perspectiva acestora. Din rândul acestora, 71% recrutează doar din ţara în care îşi desfăşoară activitatea, 37% au între 1 şi 50 de angajaţi iar 34% între 51 şi 500 de angajaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite