Monica Macovei si Dan Lupascu, vedetele show-ului "reforma Justitiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justitia a fost in acest an una dintre cele mai controversate puteri ale statului. Sub presiunea integrarii, justitiabilii s-au trezit ca sectorul pe care il reprezinta nu indeplineste conditiile

Justitia a fost in acest an una dintre cele mai controversate puteri ale statului. Sub presiunea integrarii, justitiabilii s-au trezit ca sectorul pe care il reprezinta nu indeplineste conditiile europene. Scandalurile din sistem au tinut prima pagina a ziarelor si au constituit munitia pentru lupte politice. Ministrul justitiei, Monica Macovei, a fost intr-un permanent "reality-show" cu CSM-ul. Anuntul ca reforma Justitiei se face prin schimbarea integrala a sistemului a dat nastere la o serie de controverse. Legile Justitiei au fost contestate pana au ajuns la Curtea Constitutionala. Odata cu respingerea lor, Monica Macovei a lansat critici foarte dure la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale, majoritatea fiind numiti de fostul partid de guvernamant - PSD. "E ca si cum sotul ar judeca cererea sotiei", declara atunci Macovei. Apoi, apele s-au mai linistit, iar legile Justitiei au fost promulgate. Acum, aceleasi legi sunt propuse de Ministerul Justitiei spre modificare. La exact un an de la preluarea mandatului pentru sefia CSM, Dan Lupascu a criticat "cotcodacelile" ministrului justitiei. Monica Macovei nu s-a lasat mai prejos si a cerut ca CSM-ul sa isi faca treaba pentru care a fost investit. Acelasi lucru l-a cerut si Traian Basescu, care a profitat de puterea pe care i-o confera Constitutia si a prezidat patru sedinte ale Consiliului. De fiecare data "i-a tras de urechi" pe membrii CSM, atragandu-le atentia ca integrarea Romaniei in UE sta in mainile lor.
"Botezul" DNA-ului
Intre timp insa, cu exceptia conducerii Parchetului General, a fost "decapitata" sefia PNA, iar institutia a fost trecuta in custodia Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sub numele "de botez" Departamentul National Anticoruptie. Daniel Morar a fost numit sef al noii structuri. Anuntul Monicai Macovei de la inceputul lunii august prin care cerea revocarea din functie a sefilor din PNA, precum si a conducerii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a fost urmat de o avalansa de cereri de demisie si pensionare. Astfel ca solicitarea de revocare a ramas doar un joc, catalogat ca fiind politic. Schimbul "de fotolii" a fost insa mult mai dur. Predarea-preluarea birourilor din PNA s-a facut cu cantec, iar cei revocati au fost practic pusi in situatia de a-si face rapid bagajele. Acum, "mingea de ping-pong" este chiar procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. Presedintele Traian Basescu l-ar mai vrea pe Botos "pentru continuitatea sistemului". Monica Macovei crede ca activitatea lui Botos nu e chiar satisfacatoare. Botos o contrazice sau cel putin nu cedeaza: "Nu-mi voi da demisia pentru ca am facut lucruri bune".
NUP-urile, la timpul potrivit
In interiorul Parchetului, scandalul mocnea. Prima voce revoltata a fost a procurorului Viorica Stoica, aceasta acuzandu-l pe Ilie Botos de o dragoste prea puternica fata de PSD. Ii luase dosarul privind "fraudarea alegerilor" care a fost distribuit procurorului Lucian Doxan. El a dat ca solutie NUP (neinceperea urmaririi penale - n.r.). Acelasi procuror a pus aceeasi concluzie in dosarul privind achizitionarea casei de pe strada Stefan Mihaileanu de catre fostul primar al Capitalei Traian Basescu. Viorica Stoica este acum in postura de a da declaratii de faptuitor la DNA. Intre timp, un alt subordonat al lui Botos, Constantin Gherta, s-a trezit cercetat penal de DNA pentru santaj si complicitate la trafic de influenta in dosarul lui Stefan Radulescu.
Telefonul Tariceanu-Botos, pe fir Basescu
Convorbirea telefonica dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si procurorul general Ilie Botos a incins mult spiritele. Botos a fost sunat de Tariceanu pentru a se interesa de soarta prietenului sau Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. Contactat la sfarsitul lunii mai, in ziua in care a fost retinut Patriciu, Botos si-a dat seama in noiembrie cat de mult l-a deranjat acel telefon. CSM-ul a declansat o ancheta, iar rezultatul a fost cel dorit: nu a fost vorba de imixtiuni in actul de Justitie. Victima colaterala a scandalului a cazut insusi presedintele, care a trebuit sa-si recunoasca nesinceritatea. El afirmase intr-un interviu ca nu s-a dat nici un telefon desi fusese informat chiar de premierul Tariceanu. Intreg scandalul a fost aruncat in presa de Elena Udrea. A fost insa un moment propice pentru vicepresedintele CSM, Liviu Dascalescu, de a reclama "obisnuinta" din trecut a procurorilor de a participa la video-conferinte. Fara nume, fara alte detalii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite