Andreea Moldovan, despre noul ordin privind carantina: „Şi pe vechea grilă, Bucureştiul e de carantinat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Moldovan  FOTO Inquam Photos / George Calin
Andreea Moldovan  FOTO Inquam Photos / George Calin

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan afirmă că noul ordin privind instituirea carantinei este „mai obiectiv”, întrucât cuprinde criterii cuantificabile. Pe noua grilă, Capitala ar trebui să intre în carantină, însă Andreea Moldovan afirmă că acelaşi punctaj s-ar fi obţinut şi pe vechea grilă.

Andreea Moldovan a vorbit, marţi seară, la Digi 24, despre ordinul pe care l-a semnat referitor la modificarea criteriilor pentru instituirea carantinei: „Nu este mai dur, este mai obiectiv, în sensul în care are nişte indicatori care pot să fie cuantificaţi, comparativ cu ordinul vechi unde erau nişte indicatori oarecum orientativi. (...) Carantina nu se decide, mai ales zonală, pe un singur criteriu (...) se referă şi la zonele metropolitane, ceea ce  este important că ne permite să vedem ce se întâmplă nunumai într-o localitate mai mică, ci într-o salbă de localităţi unde caracterul între aceste localităţi este important”.

Andreea Moldovan a precizat că ea personal nu l-a informat pe premierul Florin Cîţu în legătură cu modificarea acestor indicatori.

Întrebată despre carantinarea Bucureştiului, în baza noilor criterii, întrucât Capitala întruneşte punctajul, Andreea Moldovan a explicat: „Dacă luăm în calcul vechea grilă şi pe acea grilă Bucureştiul este de carantină (...) Decizia de carantină este o decizie complexă, care ţine cont de mult mai mulţi factori. Aceşti indicatori sunt adjuvanţi ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este stuaţia actuală, dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe aceşti indicatori”.

Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind deja publicat în Monitorul Oficial. Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor, dar şi trendul în ultimele 14 zile. Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite