Modificări la legea antifumat. Ce amendamente propun parlamentarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificări la legea antifumat. Chiar dacă abia a intrat în vigoare, de pe 17 martie, legea privind interzicerea consumului produselor din tutun în spaţii publice este magnet pentru nehotărăţii din Parlament. Pe 21 martie, parlamentarii Steliana Miron, Daniel Fenechiu şi Răzvan Tănase au depus o serie de amendamente la actul normativ, cu scopul de a modifica legislaţia.

Acestora li se alătură şi deputatul independent Viorel Blăjuţ, care a declarat că legea actuală este restrictivă şi că vrea o serie de amendamente care permite fumatul în spaţii special amenajate. Astfel, nici nu s-au aerisit bine pereţii spaţiilor publice de fumul de ţigără, că parlamentarii României au şi venit cu amendamente pentru modificarea legii anti-fumat. În principiu, parlamentarii propun ca legea să considere un spaţiu închis doar încaperile cu patru pereţi şi să permită înfiinţarea unor cluburi exclusiv pentru fumatori.

„Am iniţiat şi voi depune la Parlament un proiect de lege de modificare a legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun. Am hotărât să abordăm cele două mari probleme ale legii antifumat: faptul că spaţiul public închis este foarte prost definit şi condiţiile impuse de lege sunt foarte restrictive. Una dintre reglementări este să se permită constituirea de asociaţii sau cluburi de fumători, care să poată amenaja spaţii pentru fumat, în care să se poată fuma şi desfăşura activităţile care sunt asociate fumatului, respectiv să bei o cafea, un ceai, o băutură răcoritoare”, a spus Daniel Fenechiu într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, încă înainte de a intra în vigoare legea.

Modificări la legea antifumat. Terasele cu 3 pereţi nu vor mai fi considerate spaţii închise

Deputatul Daniel Fenechiu, alături de ceilalţi iniţiatori, urma să depună la Comisia Juridica a Senatului amendamentele.

„Am decis să depunem aceste amendamente mâine (marţi, n.r.) acolo şi mâine Comisia Juridică urmează să se pronunţe asupra lor, legea urmând să intre în dezbaterea Senatului poimâine (miercuri, n.r.), motiv pentru care cu puţin noroc s-ar putea ca poimâine Senatul să dopte o formă în care amendamentele noastre să fi fost admise, să se poată fuma pe terase, să se poata face camere speciale unde oamenii îşi vor dori să fumeze cu respectarea condiţiilor de protecţie, de siguranţă şi de neafectarea intereselor nefumătorilor”, a spus la momentul respectiv Catalin Fenechiu, deputat.

Amendamentele spun că terasele cu 3 pereţi nu vor mai fi considerate spaţii închise, iar locuinţele ies de sub aplicarea legii anti-fumat. Potrivit acestora, „prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului care are acoperiş şi care este încadrat de pereţi de jur imprejur”, „cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”.

Articolul 3 din noul proiect de lege prevede că fumătorii se pot constitui în asociaţii sau în cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului.

Modificări la legea antifumat. Unde este interzis fumatul

Începând cu 17 martie a fost interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice, de asemenea, complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Guvernul a publicat, miercuri, 16 martie, un ghid în care precizează clar locurile în care se interzice fumatul şi locurile în care acest lucru este permis. Astfel, se va putea fuma în continuare în spaţiile publice în aer liber inclusiv cele de la locul de muncă, precum curţi, balcoane deschise, terase, chioşcuri cu mai puţin de doi pereţi, dar şi în cele delimitate de parapete ori paravane sau care au strânse lateralele retractabile.

Conform acestei legi, spaţiul public închis este orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Modificări la legea antifumat. Cât sunt amenzile

Persoanele fizice care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi contravenţionale de la 100 la 500 de lei, în timp ce persoanele juridice riscă amendă contravenţională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravenţională de 10.000 lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei (a doua abatere), amendă contravenţională de 15.000 şi închiderea unităţii la următoarea abatere.

Cei care încalcă legea antifumat pot fi reclamaţi la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia Locală şi Poliţia de Frontieră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite