„Miturile“ în viaţă ne fură bani şi ne omoară cu zile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„România este o ţară căreia nu îi plac miturile“ - a declarat sentenţios doctorul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT, considerându-se nu doar nevinovat, ci un mit în viaţă. Numai că România şi românii nu au nevoie de mituri false, de mituri care îi fură şi îi omoară cu zile, ci de oameni de valoare, oneşti, morali care să facă ceva pozitiv pentru ţară şi cetăţenii ei.

Anul 2018 este extrem de important pentru Justiţie, atât din prisma legilor mult controversate, care au scos lumea în stradă, cât şi din perspectiva de a confirma sau nu dacă este şi va fi liberă şi independentă. Procurorii şi judecătorii au cazuri grele pe rol, cazuri de corupţie majoră, de criminalitate organizată, unele aflate în faza de cercetare recentă şi în curs, altele aflate deja în proces de judecată.

Modul în care se vor rezolva aceste cazuri va arăta cât de liberă şi independentă este Justiţia, va consolida sau va şubrezi şi mai tare sistemul, va da credibilitate sau nu statului de drept din ţara noastră.

Există dosare extrem de grele, cum ar fi cel al judecării firmei Hexi Pharma, pe de o parte, dar şi al doctorului Mihai Lucan, de la Cluj Napoca, aflat în cercetare recentă, după ce ani de zile plângerile la adresa sa nu au fost luate în lucru de organele de anchetă! Dosare care pun sub semnul îndoielii credibilitatea sistemului judiciar, dar dacă vor fi rezolvate onest, cu celeritate, conform legilor în vigoare, ar putea da un impuls libertăţii şi independenţei Justiţiei româneşti.

Este inexplicabil cum ani de zile, nu doar în aceste dosare, ci şi în altele, nu s-a dat curs plângerilor înregistrate, fapt ce a dus la perpetuarea şi întărirea reţelelor mafiote şi de corupţie. În multe cazuri nu este vorba doar de delapidare, de furt organizat, de corupţie, ci de fapte care au dus şi duc la pierderea de vieţi omeneşti, cum se întâmplă în sistemul de sănătate.

Cazul medicului Lucan a devenit stârnit în scurt timp, un val de emoţie în rândul opiniei publice, cu toate că foarte multe persoane cunoşteau foarte bine ceea ce se întâmpla la Cluj. Existau plângeri, nebăgate în seamă de organele de cercetare penală, existau rapoarte ale unor controale, şi în special, existau victime. Dacă unii au sărit în apărarea doctorului cercetat, alţii, care au tăcut mut timp sau nu au fost băgaţi în seamă, victime ori rude ale victimelor, au prins curaj şi au început să vorbească public despre ceea ce se întâmpla de mulţi ani la Institutul de Urologie şi Transplant Renal.

Acuzele că astfel de reţele bine organizate există în toate judeţele, în sistemul de sănătate, existenţa unor plângeri şi a unor  fapte semnalate, nu mai trebuie să fie ascunse, ignorate de organele abilitate, ci trebuie cercetate cu toată seriozitate şi rezolvate cu responsabilitatea necesară, în spiritul adevărului şi legilor în vigoare. Reţelele de „lucani“ trebuie devoalate, anchetate şi pedepsite conform faptelor comise, indiferent de numele grele implicate şi de protecţia înaltă sub care s-au derulat ori se petrec în continuare. Astfel, nu doar că se vor diminua ilegalităţile, se va curăţa, chiar dacă nu de tot, sistemul de sănătate şi cel mai important lucru, se vor salva vieţi nevinovate.

În ciuda faptului că există unele progrese vizibile, în realitate, Justiţia este departe de a avea o imagine foarte bună, credibilitatea acesteia fiind serios afectată de cazuri în care s-au trenat dosare grele, au existat decizii controversate şi chiar mari neglijenţe, pentru care nu s-au găsit responsabilii să dea socoteală, în urma cărora unii cercetaţi sau condamnaţi penal au reuşit să scape. Recenta dispariţie a lui Radu Mazăre a readus în atenţia opiniei publice problema fugii altor persoane cu dosare grele pe rol, cum este Sebastian Ghiţă, de exemplu, care deşi prins, nu s-a reuşit extrădarea acestuia din Serbia.

Mai mult, s-a creat impresia că foşti demnitari, afacerişti, cu relaţii sus puse şi cu mulţi bani au fost ajutaţi de unele structuri ale statului şi persoane din România să fugă din ţară, ceea duce la concluzia că orice penal cu ştaif şi cu bani poate fugi şi scăpa oricând de răspunderea în faţa legii. Chiar se vehiculează nume de posibili fugari, unii aflaţi în apropierea unor sentinţe grele, care şi-ar pregăti scăparea.

„România este o ţară căreia nu îi plac miturile“ - a declarat sentenţios doctorul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT, considerându-se nu doar nevinovat, ci un mit în viaţă. Numai că România şi românii nu au nevoie de mituri false, de mituri care îi fură şi îi omoară cu zile, ci de oameni de valoare, oneşti, morali care să facă ceva pozitiv pentru ţară şi cetăţenii ei. Justiţia poate face dreptate, poate demola miturile negative în viaţă, care cred că pot controla totul în ţara noastră, chiar viaţa şi moartea oamenilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite