Mitul persecutării politice a lui Adrian Năstase

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalarea prim-ministrului pupilă Victor Ponta, la Guvern, în fostul birou al mentorului-inculpat Adrian Năstase, capătă un înţeles simbolic aparte astăzi, după manevrele de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Dacă este victma unei răfuieli politice, aşa cum susţine, Adrian Năstase nu avea nicio nevoie să beneficieze de forţarea lucrurilor. Cum altfel se poate interpreta derularea evenimentelor?

Ponta a trecut rapid în subordinea lui Inspectoratul de Stat în Construcţii, apoi a schimbat urgent conducerea. În prima zi de lucru, la prima oră, prima grijă a celui pus şef de Ponta a fost să emită o adresă folositoare apărării în dosarul inculpatului Năstase. Au acţionat în mare grabă şi şi-au asumat riscul unui scandal public, ceea ce trădează disperare. Un om nevinovat este disperat?

Toţi cei care au discutat despre dosarul „Trofeul Calităţii", pentru a argumenta vinovăţia sau nevinovăţia lui Adrian Năstase s-au pierdut în detalii legate de probele şi ipotezele susţinute de procurori. Cheia înţelegerii cazului Năstase nu se află în paginile volumelor judiciare care compun acest dosar.

Lucrurile sunt chiar foarte simple.

În primul rând, toate discuţiile contradictorii despre acest caz sunt inutile, fără dosarul penal în faţă. Cei care îi iau apărarea în emisiuni sau conferinţe de presă lui Năstase şi chiar inculpatul insistă pe tot felul de interpretări ale probelor acuzării pentru a bulversa audienţa. Se invocă numărul mare de martori, interpretarea existenţei prejudiciului şi o serie de alte detalii pe care publicul le înţelege foarte greu. Discuţii inutile dacă sunt purtate fără a avea probele sub nas. Unicul scop al lor este de a sugera publicului că Năstase este o victimă nevinovată a unei manevre judiciare perverse cu substrat politic.

Strategia aceasta mizează pe faptul că în România sunt mii de persoane afectate de corupţia şi incompetenţa din sistemul judiciar. Oamenii ştiu bine că vinovaţii scapă des basma curata şi că nevinovaţii ajung uneori să încaseze pedepse usturătoare.

De ce nu ar putea şi Năstase să fie victima acestui fenomen? Mai ales că se presupune că a fost vânat la comanda celor mai puternici oameni din stat.

Unui simplu cetăţean i se poate întâmpla aşa ceva, este adevărat. Adrian Năstase nu este însă un simplu cetăţean şi se află deasupra de astfel de riscuri.

Motivul este foarte simplu. Nu există în România un inculpat care să fie apărat mai bine dacât Adrian Năstase. Fostul prim-ministru beneficiază de cea mai bună apărare pe care o poate cumpăra şi organiza cineva în România. În plus, este el însuşi un fin cunoscător al labirintului judiciar, astfel încât poate sesiza şi combate eficient orice abuz ascuns în chichiţe procedurale.

Adăugaţi influenţa lui şi a echipei de avocaţi, exercitată în mediul judiciar prin activitatea universitară din Facultăţile de Drept. Două judecătoare s-au recuzat tocmai pentru că erau prea apropiate de Năstase. Este foarte greu să găseşti pe cineva care să nu fie, la nivelul acesta, în vreo legătură cu echipa universitară care asigură apărarea sau cu doctorul în Drept Adrian Năstase.

Ancheta şi judecata s-au prelungit tocmai pentru că Năstase a ştiut cum să amâne deznodământul, plimbând dosarul la Curtea Constituţională. S-au adunat mulţi martori şi kilograme de acte tocmai pentru că apărarea este impecabilă în acest caz.

Cum îşi poate imagina cineva că o persoana cu forţa, banii şi relaţiile lui Adrian Năstase poate să fie victima vreunei "maşinaţiuni judiciare"?

Cu cea mai bună apărare posibilă în România, la tribunal şi pe ecranele televizoarelor, Adrian Năstase a fost găsit vinovat şi condamnat de trei judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, singurii în măsură să interpreteze probatoriul şi să ne spună ce s-a întâmplat.

Priviţi acum, pe repede înainte, din nou, ce se petrece după această condamnare. Ponta vine la Guvern, ia Inspectoratul de Stat în Construcţii în subordinea lui directă, schimbă conducerea, pune un nou director care emite rapid negarea prejudiciului din dosar. Ce spune asta oricărui om de bun-simţ?

Răspunsul
la intrebarea de mai sus este în informaţiile de ultimă oră apărute dimineaţa aceasta şi publicate de adevarul.ro. Grăjdan este acuzat de favorizarea infractorului. Avocata care îl apără acum este avocata unuia dintre inculpaţii din lotul Năstase. Mai mult, DNA a comunicat astăzi că Grăjdan a emis renunţarea la prejudiciu înainte de a „ocupa oficial funcţia".

O grabă incredibilă
care trădează disperare. Un om nevinovat, care ştie cum să se apere şi poate să se apere impecabil, nu are de ce să fie atât de disperat.

Doctorul în Drept Adrian Năstase ştie foarte bine, dimineaţa când se uită în oglindă, cât este de vinovat. Ştie de ce s-au adunat banii pentru Trofeul Calităţii şi unde s-au dus. Ştie că toată povestea cu persecutarea politică este doar o strategie de imagine, un mit. Nu există nicun dubiu cu privire la acest aspect.  Întrebarea este dacă prim-ministrul Victor Ponta are idee cât de gravă este situaţia produsă prin toate manevrele menite să-l favorizeze pe inculpatul Adrian Năstase.

Malin Bot este redactor-şef adevarul.ro


Citeşte detalii despre acest caz:

Avocata lui Grăjdan o apără şi pe Diana Gasparovici, condamnată alături de Năstase, în „Trofeul calităţii”: Cine i-a angajat avocat lui Grăjdan?

DNA: Grăjdan a trimis la instanţă adresa de retragere a ISC din procesul lui Năstase înainte de a „prelua oficial atribuţiile specifice funcţiei”


Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:


Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Bestiile din slujba partidelor

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite