Mitul omului nou, educat, competent şi revoluţionar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circulă mitul acesta – că omul care va salva România din dezastrul actual va fi un om foarte educat (eventual în Occident); un om competent; un om cu o gândire revoluţionară; şi un om cu adevărat NOU.

Dacă ne gândim puţin, majoritatea dictatorilor comunişti au fost oameni foarte educaţi – mulţi dintre ei, chiar în Occident. Pol Pot a fost educat la o facultate de elită din Paris. Mengistu Haile Mariam (faimosul dictator etiopian comunist) a fost educat în Statele Unite. Kim Jong-un, liderul actual al Coreii de Nord, are două diplome universitare. Lenin a urmat studii de drept; Stalin a fost unul dintre cei mai străluciţi elevi bursieri de la Seminarul de Teologie.

Dacă ne gândim puţin, majoritatea liderilor nazişti, de exemplu, au fost oameni foarte competenţi – ba chiar oameni care  au făcut din excelenţa în domeniile lor o obsesie. Albert Speer în arhitectură; Karl Donitz – un amiral considerat de unii un geniu; Joseph Gobbels – un excelent propagandist (sau „om de media“, cum se zice în ziua de azi); ş.a.m.d.

Dacă ne gândim puţin, majoritatea dictatorilor din secolul XX au fost oameni cu o gândire revoluţionară. În sensul că – s-au alimentat direct de la fântâna revoluţiei: care este visul utopiei. Fiecare dintre ei a visat la o utopie – fie că se numea Gulagul comunist, fie că se numea Cel de-al Treilea Reich. Şi, din nefericire, nu doar că au visat-o; dar au şi reuşit să o pună în practică.

Dacă ne gândim puţin, în sfârşit, majoritatea dictatorilor din secolul XX au fost OAMENI NOI. S-au vândut, la începuturi, drept tineri care „nu au fost corupţi“ de sistemul vechi. Au fost oameni care au pornit să răstoarne vechiul sistem în ţările lor. Pol Pot s-a pornit să răstoarne monarhia în Cambodgia (şi a răsturnat-o – ucigând, în proces, 50% dintre locuitorii ţării). Naziştii au răsturnat democraţia – considerând-o slabă şi nefuncţională. Şi toţi au venit, într-adevăr, cu ceva nou – cu ideologii demonice, care au dus corupţia, haosul, crima pe culmi nemaivăzute şi neimaginate până la ei.

Să fim atenţi, aşadar, când negustorii ambulanţi de utopii vin şi ne vând aceleaşi vechi coşmaruri reambalate în stanioluri noi – şi ne spun că acela care ne va salva va fi un om educat, competent, cu o gândire revoluţionară, şi un OM CU ADEVĂRAT NOU

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite